Google får første tilladelse til at levere pakker via droner i USA

Moderselskabet til Google, Alphabet, har som den første virksomhed fået tilladelse fra de amerikanske myndigheder til at flyve med dronelevering i USA. Tilladelsen vil sandsynligvis betyde, at virksomheder vil satse på privat levering af pakker med droner i fremtiden.

Moderselskabet til Google, Alphabet, har fået den første tilladelse til at flyve med dronelevering i USA. Her er en af selskabets droner i aktion i North Canberra i Australien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wing Aviation

Den amerikanske luftfartsmyndighed (FAA) har for første gang givet grønt lys til, at et firma kan levere pakker til privatpersoner via fjernstyrede droner. Tilladelsen tilkommer moderselskabet til Google, Alphabet. Dermed er konkurrencen for dronelevering af privat post og pakker for alvor sat i gang.

Det skriver Wall Street Journal.

I første omgang har dronerne af selskabets luftfartsafdeling, Wing Aviation, fået lov til at levere pakker til et landområde i Blacksburg i delstaten Virginia. Der er altså ikke tale om en landsdækkende flyvetilladelse, da der stadig er bekymringer i forhold til sikkerheden i forbindelse med droneflyvning over beboede områder. Den foreløbige tilladelse åbner dog for en række muligheder for virksomhederne, skriver avisen.

»Dette er et vigtigt skridt i retning af sikker afprøvning og integration af droner i vores økonomi. Sikkerhed forbliver vores førsteprioritet i takt med, at teknologien bliver ved med at udvikle sig og opnår sit fulde potentiale,« siger den amerikanske transportminister, Elaine Chao, i en pressemeddelelse.

Wing Aviation vil benytte sig af tilladelsen til at kortlægge indbyggere og lokale virksomheder i Blacksburg samt de typer madvarer, medicin og andre varer, der kan leveres. Wing Aviation får mulighed for at flyve længere og over tæt bebyggede områder, noget som typisk ikke er tilladt for de typer maskiner. Det forventes, at dronerne vil begynde at levere til Blacksburgs borgere senere i år, skriver Wall Street Journal.

Wing Aviation har også tidligere i år fløjet med droneleveringer i North Canberra, Australien, efter at de fik tilladelse fra de australske myndigheder. Det er erfaringerne fra Australien, der har ført til, at Wing Aviation nu har fået lov til at flyve i USA, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge avisen har flere repræsentanter og eksperter i branchen tidligere sået tvivl om, hvorvidt det vil være muligt at opnå en landsdækkende tilladelse før 2020 eller 2021. Med den nuværende tilladelse åbner myndighederne nu for at udbygge de lovmæssige rammer, så virksomheder i fremtiden nemmere vil kunne levere pakker med droner.

Kampen blandt virksomheder om dronelevering har stået på i længere tid. Således har Amazon tidligere testet mulighederne for dronelevering, og Canada underskrev sidste år en kontrakt med et dronefirma om at levere medicin og mad. Med Alphabets tilladelse er banen kridtet op til, at virksomhederne fremover vil satse endnu mere på droner, skriver Wall Street Journal.