Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Googles selvkørende biler har fået et navn: Waymo. Det kan betyde, at der ikke går længe, før internetgiganten er klar til at lade de robotstyrede biler slippe testfasen og blive rigtigt brugt.
Google har de seneste syv år arbejdet på at bygge og afprøve en selvkørende bil, som selv kan bringe passagererne frem, uden at der er hænder på rattet, takket være et væld af små følere langs vejene, som sender oplysninger over internetforbindelsen til bilen. Oprettelsen af et egentligt selskab ses ifølge nyhedsbureauet Reuters som tegn på, at Google gør klar til at tjene penge på sin forskning på et tidspunkt, hvor konkurrencen på området skærpes af ikke blot andre bilproducenter men også ærkerivalen Apple og kørselstjenesten Uber, der også eksperimenterer med selvkørende teknologi.
»Det er et udtryk for vores teknologis modenhed. Vi kan forestille os vores selvkørende teknologi blive brugt på alle områder,« sagde Waymos administrerende direktør, John Krafcik, ved præsentationen af det nye selskab.
Klar til at komme ud
Her understregede han, at »vi er tæt på at bringe denne teknologi ud til en masse mennesker«.
Google har tidligere antydet, at selvkørende biler vil være almindelige i 2020.
John Krafcik blev hyret til at stå i spidsen for Googles satsning for 15 måneder siden fra bilproducenten Hyundai, som han var amerikansk topchef for.
Afdelingen for selvkørende biler har indtil nu været en del af internetgigantens hemmelighedsfulde forskningsenhed Google X men skilles nu ud i et selvstændigt selskab.
Blind mand fik en tur
Googles mål er, at de selvkørende biler overhovedet ikke har behov for menneskelig indgriben i kørslen. Flere konkurrenter arbejder på typer, som kræver en vis opmærksomhed fra bilens chauffør. Google fik et gennembrud med sin selvkørende bil i oktober 2015, da en blind mand blev kørt rundt i Austin i delstaten Texas, uden at der som normalt ved testkørsler var en Google-ingeniør med, som kunne gribe ind.
Indtil nu har de selvkørende biler tilbagelagt omkring 3,2 millioner kilometer. Det er ikke altid gået godt. Der har været flere uheld, men Google tester stadig sværere situationer for at få bilerne til at reagere korrekt på de forhindringer, som de møder under kørslen.