Google dropper Wi-Fi scanning

Google dropper nu én gang for alle den omstridte WLAN-sniffing fra Street View-bilerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google er kommet i krydsilden for sin indsamling af data fra trådløse netværk med Street View-bilerne. Så sent som i denne uge har de spanske myndigheder indledt en sag mod Google for at få opklaret, hvilke data der er indsamlet. Nu fortæller den canadiske datakommissær Jennifer Stodart, at Google har lovet at dataindsamlingen er stoppet og ikke vil blive genoptaget. Det fremgår af kommissærens rapport.

Canada er kun ét af de lande, hvor myndighederne har indledt en undersøgelse mod Google. I Danmark har Datatilsynet blot bedt Google om at slette de ulovligt indsamlede data. Men andre europæiske lande har krævet at få lov til at se, hvilke data Google har indsamlet, og flere har truet med juridiske konsekvenser. I Spanien kan Google risikere at blive idømt en bøde på adskillige millioner kroner.

Nu ser det altså ud til, at Google har opgivet at bruge sin Street View-biler til at registrere trådløse net. Google har tidligere meddelt at dataindsamlingen er midlertidigt stoppet, men det var uklart om den ville starte igen. Disse data skal bruges til positionsbestemmelse. I stedet vil Google indsamle informationer om trådløse netværk fra Android-telefoner og bærbare computere med bestemte applikationer. Det er altså brugerne, der skal fungere som Wi-Fi-scannere.

Konkurrenten Apple bruger allerede sine iPhones som en slags mobile Wi-Fi-scannere, der samler informationer om trådløse netværk i nærheden og sender disse data tilbage til Apple. På dén måde kan Apple opbygge en gigantisk database over Wi-Fi adgangspunkter, der kan bruges til at give mere præcis lokalisering af brugerne.

Det er ikke kun mobiltelefoner, der indsamler data. Apple samler også informationer om Wi-Fi-netværk i nærheden, når brugeren af en Mac-computer med Snow Leopard foretager en handling, hvor der er brug for lokationsdata – altså f.eks. beder om, at tidszonen bliver indstillet automatisk. I disse tilfælde vil computeren også scanne efter trådløse netværk og sende informationer om de netværk, der er fundet, tilbage til Apples database.

Google bruger muligvis allerede Android, Chrome og anden software til at indsamle de samme data. Det fremgår af selskabets privacy policy for mobile enheder, at der kan blive sendt lokationsdata til Google. Der er også en vejledning til, hvordan man kan forhindre at data sendes til Google.

Det vides ikke præcis, hvordan Google samler data fra Android-telefoner, men hos Apple foregår dataindsamlingen på følgende måde:

1. Telefonen overfører sin præcise position til Apple, med data fra det indbyggede GPS-modul.

2. Samtidig overføres data om signalstyrken fra Wi-Fi netværk og mobilmaster i nærheden.

3 .Disse data sammenkøres med oplysninger fra millioner af andre telefoner i en stor database.

4. Herefter kan Apple skønne, hvor de forskellige master og trådløse netværk er placeret.

5. Næste gang en iPhone har brug for positionsbestemmelse uden GPS – måske fordi satellit-signalet er for svagt – kan telefonen hurtigt finde frem til positionen ved at scanne efter Wi-Fi netværk og sammenligne deres MAC ID'er med Apples database. Og vupti, så er telefonens position fikseret.

Som almindelige iPhone-bruger er man altså selv bidragyder til denne database over trådløse netværk, som samtidig skal hjælpe de samme brugere med akkurat positionsbestemmelse.

Nu er Apple og Google ikke de eneste, der samler data om trådløse netværk og bruger dem til positionsbestemmelse. Firmaet Skyhook Wireless har også sendt biler med Wi-Fi scannere rundt i mange forskellige lande. Her er målet det samme – at skabe et globalt kort over trådløse netværk.

Ligesom fortidens søfarere kunne navigere ved at kigge på stjernerne, skal det moderne menneske altså finde vej ved at lade vores enheder lede efter ”kendte” konstellationer af trådløse netværk.