Google-censur i hele verden

Det er ikke kun i Kina, at der er censur på Google. Lande som Tyrkiet, Tyskland og Thailand kræver også censur af visse sider på den verdensomspændende søgemaskine.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Thailand er det forbudt at tale nedsættende om kongefamilien. Derfor blokerer Google sider, der gør grin med de royale thaier på google.co.th.

I Tyskland, Frankrig og Polen er det forbudt at publicere nazi-materiale, så derfor blokeres nazi-sider på google.de, google.fr og google.pl.

I Tyrkiet er det forbudt at tale nedsættende om landets stifter Mustafa Kemal Ataturk, og derfor viser google.com.tr ikke sidder, der gør grin med landsfaderen.

Søgemaskinegiganten Google sidder på over to tredjedele af søgningerne på internettet, og det amerikanske selskab er for mange selve indgangen til internettet.

Derfor bliver der holdt skarpt øje med censuren på Google, der for tiden ligger i en særdeles alvorlig strid med de kinesiske myndigheder, der kræver vidtrækkende censur på søgemaskinens kinesiske adresse google.cn

Men som ovenstående tre eksempler viser, så tillader Google gerne censur flere forskellige steder i verden.

Forskel på censur

Ifølge CNN Money mener Google dog selv, at der er en forskel fra censuren i Tyskland og i Kina. Det skyldes, at den tyske regering er demokratisk valgt, samt er det et helt gennemsigtigt præcis hvad der censureres.

Modsat står Kina, hvor regeringen ikke er demokratisk valgt, og hvor det er en statshemmelighed præcis hvad der censureres.

"Da vi første gang gik ind i Kina gjorde vi det med åbne øjne: Vi troede, at vi kunne give mere information ved at være i Kina og censurere noget information, end slet ikke at være der," siger Google-talsmand Scott Rubin til CNN Money.

"Vi forbeholder os dog altid retten til at skifte mening," tilføjer han.

Trækker sig ud til april

Indtil nu har Google fjernet politisk følsomme søgeresultater, sådan som kinesisk lov kræver. Men efter et større hackerangreb mod blandt andet menneskerettighedsaktivister, der anvendte Googles posttjeneste Gmail, meddelte Internet-giganten, at det var slut med at bøje sig for censur.

Siden har Google ligget i forhandlinger med den kinesiske regering om sagen, der samtidig har skabt alvorlige diplomatiske kurrer på tråden mellem USA og Kina.

Allerede nu går der dog rygter om, at Google snart vil trække sig helt ud af Kina. Ifølge flere medier vil Google i den nærmeste fremtid annoncere, at søgemaskinen fra april ikke længere vil være tilgængelig for de 1,2 mia. indbyggere i Kina.