Google bliver nu undersøgt i USA

Statsadvokaten i Missouri undersøger, om internetgiganten har overtrådt konkurrencelovgivningen og forbrudt sig mod forbrugerbeskyttelsen.

Google bliver nu også undersøgt for konkurrenceforvridning i USA, ligesom det granskes, om internetgiganten misbruger indsamlede oplysninger om sine brugere. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON

Næppe har Google undgået kæmpe store dagbøder for at favorisere sine egne tjenester i Europa, før der nu er lagt op til solide problemer for internetgiganten på hjemmebane i USA.

Her har delstaten Missouris statsadvokat ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal indledt en bred undersøgelse af, om Google i strid mod loven indsamler brugerdata og direkte manipulerer med sine søgeresultater for at fremme sine egne nettjenester - præcis, hvad Google i sommer fik en kæmpe bøde på 18 milliarder kroner for at gøre i Europa.

Statsadvokat: Nu må retshåndhævende myndigheder på banen

Statsadvokat Josh Hawley, som stiller op til det amerikanske senat for republikanerne, har sat den formelle undersøgelse i gang som følge af netop de undersøgelser, som EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, brugte til at dømme Google med. Google fik besked på inden tre måneder at ændre sin Google Shopping-tjeneste, så Googles egne produkter blev mindre fremtrædende, men ændringerne er kun sket i Europa, og Google har appelleret kæmpebøden.

»Vi er bekymrede for, at de arbejder efter samme model i USA,« siger Josh Hawley, som dermed tilsidesætter den konklusion, som den føderale handelskommission (FTC) drog for fire år siden, hvor Google blev frikendt.

Statsadvokaten mener, at man dengang tog for let på Google.

»Derfor er der behov for en bredere undersøgelse. Jeg ser ikke en masse handling i Washington. Jeg ser ikke en masse handling fra FTC. Så jeg mener, at det er vigtigt, at de retshåndhævende myndigheder nu må træde frem,« siger han.

»Dette er ikke en anmodning«

Josh Hawley understreger, at »dette er ikke en anmodning«.

»Det er en juridisk forpligtelse, som de skal følge, og jeg vil stærkt råde dem til at gøre det ekspedit,« siger han.

Han har bedt Google om at udlevere oplysninger for at kunne fastslå, om indsamlingen af data om brugerne og delingen af disse oplysninger med andre sker på en måde, hvor Google faktisk har informeret brugerne om dem, som man skal i henhold til beskyttelsen af privatlivets fred.

Google er - ligesom Facebook - berygtet for sin massive indsamling af oplysninger om sine brugere. Begge selskaber tjener store penge på at bruge det ofte ubehageligt dybe kendskab om folks vaner og interesser til at kunne målrette annoncer meget præcist.

Google er, også i USA, den mest brugte internetsøgemaskine, om end markedsandelen her er mindre end i Europa, hvor henved 90 procent af alle internetsøgninger sker gennem Google.

Flere andre undersøgelser er i gang

Google havde mandag endnu ikke modtaget den officielle besked om undersøgelsen, men internetgiganten siger i en udtalelse, at »vi har stærk beskyttelse af privatlivets fred for vores brugere og fortsætter med at drive forretning i et miljø, som er præget af stor konkurrence og dynamik«.

De retslige undersøgelser i Missouri er kun seneste problemer, som Google skal slås med i USA. I januar rejste Mississippis statsadvokat, Jim Hood, sag mod internetgiganten for den måde, som Google indsamler og bruger data fra elever i delstatens folkeskoler, når disse bruger Googles tjenester. Utahs og District of Columbias statsadvokater bad sidste år FTC om at genåbne monopolsagen mod Google fra 2013.

Google indgik i 2013 en aftale med statsadvokater fra 37 delstater om at betale syv millioner dollars for ulovligt at have indsamlet data fra trådløse net, som Googles kameravogne passerede. Også i Danmark skred Datatilsynet ind og pålagde internetgiganten - under uafhængig kontrol - at slette samtlige indsamlede data overalt, heriblandt fra eventuelle sikkerhedskopier hos Google selv.