Google-biler aflyttede trådløse net

Internetgiganten har fået et meget uheldigt problem på nakken på et meget uheldigt tidspunkt. Fotovognene opsamlede nemlig muligvis også personlige data fra åbne, trådløse net, da de kørte forbi med kameraet.

Googles fotovogne skal gennemfotografere områder for at kunne levere billeder i 3D via Google Maps. Men de har samtidig samlet mange personlige oplysninger ind fra åbne, trådløse net. Foto: Daniel Mihailescu, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke kun billeder, som internetgiganten Googles mange fotovogne fik med sig hjem, da de susede land og rige rundt for at optage 3D-billeder.

Google erkender nu, at fotovognene i årevis har samlet personlige oplysninger - herunder måske elektronisk post og kodeord - ind, når bilerne passerede ubeskyttede, trådløse net.

Højst ubelejligt

Myndighederne i USA, Tyskland, Frankrig, Brasilien og Hongkong drøfter nu situationen med Google, som siger, at man aldrig har benyttet de indsamlede oplysninger.

Episoden kommer på et højst ubelejligt tidspunkt for Google, som er i søgelyset i mange lande for at besidde lidt for mange oplysninger om os alle sammen. Google står for over to tredjedele af alle netsøgninger i hjemlandet USA og har ligeledes høje markedsandele i Europa. I USA kræves Google splittet op i forskellige selskaber, og de amerikanske myndigheder er i færd med at planlægge en tilbundsgående undersøgelse af internetgiganten.

»Det står nu klart, at vi fejlagtigt har indsamlet en masse data fra åbne trådløse net (altså ikke beskyttet af kodeord),« siger en ledende Google-vicedirektør, Alan Eustace.

Siden 2006

Googles fotovogne har siden 2006 kørt rundt i 30 lande, heriblandt Danmark, for at optage billeder, således at korttjenesten Google Maps kan vise områderne tredimensionelt.

Fotovognene skulle samtidig indsamle oplysninger om trådløse net, der kan bruges, så man kan levere oplysninger via lokationsbestemmelse, altså med GPS-placeringer. Men der blev indsamlet massevis af brugerdata, heriblandt sandsynligvis både e-post og oplysninger om, hvilke netsteder der blev besøgt. De fleste af den slags oplysninger sendes nemlig ikke krypteret rundt i nettet og er derfor mulige at opsnappe.

»Så snart vi opdagede problemet, stoppede vi vore Gadevisningsbiler og skilte data ud fra vort net, som vi derefter koblede fra for at gøre dem utilgængelige,« siger Alan Eustace fra Google.

Fremover vil Google ikke længere indsamle trådløse data.