Google-bagmænd sælger ud

De to stiftere afstår dele af deres livsværk men bevarer lige kontrollen med, hvad der foregår.

Foto: GOOGLE / HO. Denne trio styrer fortsat internetgiganten Google: stående bestyrelsesformand Eric Schmidt, forrest medstifter og topchef Larry Page, bagest medstifter og direktør for Googles specialprojekter Sergej Brin. Foto: Google
Læs mere
Fold sammen

De to bagmænd bag Google vil sælge ud af deres ejerskab i et omfang, så de kun lige bevarer kontrollen med internetgiganten, så længe de forbliver enige.

Larry Page og Sergej Brin, som i 1998 stiftede det, der nu er verdens største søgemaskine, vil sælge aktier for 4,4 milliarder dollars 28,7 milliarder kroner over de næste to år, og dermed vil de - ifølge den britiske finansavis Financial Times - kun lige stå med halvdelen af de aktier, som de havde, da Google som et af de første af de nye teknologiselskaber i 2004 blev børsnoteret. Til gengæld vil de stadig eje for næsten 45 milliarder dollars i internetgiganten.

I dag sidder Larry Page og Sergej Brin på 54,6 procent af ejerskabet, målt på stemmeret, mens deres økonomiske interesser i Google blot er på 13,1 procent. Når salget er gået igennem, vil de fortsat have 52 procent af stemmerne i et kompliceret system med forskellige stemmerettigheder.

Blandt verdens rigeste mænd

Den 41-årige Larry (egentlig Lawrence) Page overtog i april 2011 posten som topchef i Google, da Eric Schmidt, som da havde siddet i spidsen gennem ti år, i stedet blev bestyrelsesformand for giganten.

Den ligeledes 41-årige Sergej Brin, som er født i det daværende Sovjetunionen men kom til USA som seksårig og blev amerikansk statsborger, er ansvarlig for alle Googles - mange - specialprojekter.

Larry Page er ifølge det amerikanske magasin Forbes verdens 19.-rigeste med en formue på 29,7 milliarder dollars, mens Sergej Brin følger lige efter som nummer 20 med en formue på 29,2 milliarder dollars.