Google-bagmænd sælger ud

De to stiftere afstår dele af deres livsværk men bevarer lige kontrollen med, hvad der foregår.

Denne trio styrer fortsat internetgiganten Google: stående bestyrelsesformand Eric Schmidt, forrest medstifter og topchef Larry Page, bagest medstifter og direktør for Googles specialprojekter Sergej Brin. Foto: Google Fold sammen
Læs mere
Foto: GOOGLE / HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to bagmænd bag Google vil sælge ud af deres ejerskab i et omfang, så de kun lige bevarer kontrollen med internetgiganten, så længe de forbliver enige.

Larry Page og Sergej Brin, som i 1998 stiftede det, der nu er verdens største søgemaskine, vil sælge aktier for 4,4 milliarder dollars 28,7 milliarder kroner over de næste to år, og dermed vil de - ifølge den britiske finansavis Financial Times - kun lige stå med halvdelen af de aktier, som de havde, da Google som et af de første af de nye teknologiselskaber i 2004 blev børsnoteret. Til gengæld vil de stadig eje for næsten 45 milliarder dollars i internetgiganten.

I dag sidder Larry Page og Sergej Brin på 54,6 procent af ejerskabet, målt på stemmeret, mens deres økonomiske interesser i Google blot er på 13,1 procent. Når salget er gået igennem, vil de fortsat have 52 procent af stemmerne i et kompliceret system med forskellige stemmerettigheder.

Blandt verdens rigeste mænd

Den 41-årige Larry (egentlig Lawrence) Page overtog i april 2011 posten som topchef i Google, da Eric Schmidt, som da havde siddet i spidsen gennem ti år, i stedet blev bestyrelsesformand for giganten.

Den ligeledes 41-årige Sergej Brin, som er født i det daværende Sovjetunionen men kom til USA som seksårig og blev amerikansk statsborger, er ansvarlig for alle Googles - mange - specialprojekter.

Larry Page er ifølge det amerikanske magasin Forbes verdens 19.-rigeste med en formue på 29,7 milliarder dollars, mens Sergej Brin følger lige efter som nummer 20 med en formue på 29,2 milliarder dollars.