Google arbejder sig ind i Kina ad bagvejen

Ny patentaftale med Kinas internetgigant Tencent giver Google mere adgang til Kina, hvor mange Google-tjenester blokeres af censuren.

To af verdens giganter har indgået samarbejde, i første omgang om patenter men med flere muligheder. Arkivfoto: Mike Blake og Aly Song, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Internetgiganten Google er i færd med at skaffe sig bedre fodfæste ad bagvejen i Kina, hvor mange Google-produkter blokeres af myndighederne, gennem en aftale med den kinesiske internetgigant Tencent.

Aftalen med Tencent, som bl.a. står bag Kinas største sociale medie- og betalingsapp, WeChat, med over 960 millioner brugere, handler om patenter og dækker en lang række unavngivne produkter fra begge selskaber. Aftalen betyder, at de ikke vil sagsøge hinanden for patentkrænkelser, hvilket vil betyde, at nye produkter og tjenester kan udvikles hurtigere. Samtidig erklærer begge selskaber sig »åbne« for et dybere samarbejde om fremtidige produkter og tjenester.

Google blokeret i Kina

Det er Googles første patentaftale med et større, kinesisk teknologiselskab, men den amerikanske gigant har tilsvarende aftaler på plads med de sydkoreanske elektronikkæmper Samsung og LG Electronics samt med amerikanske Cisco.

Google er verdens næststørste og Tencent det femtestørste selskab.

Google har i mange år været på kant med de kinesiske myndigheder og den omfattende og stedse skrappere internetcensur, fordi Google i 2010 nægtede at underlægge sin søgemaskine censur. Det har medført, at en lang række Google-tjenester ikke kan bruges af kinesere, fordi myndighederne spærrer for adgangen til dem. Det gælder blandt andet søgemaskinen, e-mailtjenesten Gmail og filmtjenesten YouTube. Facebook har siden 2009 været forbudt at bruge, og også adgangen til Twitter blokeres.

Mange Google-aktiviteter skyder frem

Kina er imidlertid et gigantisk marked, som gør store, teknologiske fremskridt og samtidig udgør verdens næststørste økonomi. Derfor vil giganterne gerne have deres del af det.

Google har derfor de seneste år antydet at være interesseret i at være mere til stede i Kina. Internetgiganten har oprettet et lokalt forskningscenter i kunstig intelligens, og i december 2017 investerede Google i den kinesiske livestreamspilapp Chushou, der minder om YouTubes egen tilsvarende. Google åbner desuden nu kontor i Tencents hjemby, Shenzhen.

Googles topchef, Sundar Pichai, talte for nylig på en konference i Kina, som den kinesiske cybermyndighed, der står bag internetcensuren, holdt, og giganten har også lanceret en kinesisk udgave af sin oversættelsestjeneste Google Translate.

Nokia får fuldt hus

Tencent, der har den 46-årige stifter Ma Huateng - med øgenavnet Pony Ma - som bestyrelsesformand og topchef, sidder sammen med konkurrenten Alibaba på store dele af markedet for spil, sociale medier og e-handel i Kina.

Finske Nokia indgik lige før jul en patentaftale med den kinesiske elektronikgigant Huawei - verdens tredjestørste mobilproducent efter Samsung og Apple - om, at Huawei kan bruge Nokias mange mobilpatenter i sine telefoner. Aftalen anslåes at indbringe Nokia over 100 millioner euro om året. Nokia har allerede aftaler med en anden kinesisk mobilproducent, Xiaomi, samt med Samsung, LG og Apple og får dermed alle de store mobilproducenter på listen.