Google-ansatte i søgelys for at bistå hackere

Hackere kan have fået intern hjælp til angrebet i Kina. Yahoo får smæk for at støtte Google. Microsoft opfordrer til at opdatere Internet Explorer.

En mand venter i receptionen hos Google i Kina. Foto: Liu Jin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En eller to ansatte i Google kan have hjulpet med at gennemføre det hackerangreb, som ramte Internet-giganten i december, og som i sidste uge fik Google til at true med at trække sig helt ud af Kina.

To kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at man undersøger, om interne kræfter bistod ved angrebet, som ramte folk, der har adgang til særlige dele af Googles netværk. Flere menneskerettighedsaktivisters Gmail-postkonti hos Google skal være blandt de ramte.

Ansatte skal være blevet forflyttet

»Vi kommenterer ikke rygter og spekulationer. Dette er en løbende undersøgelse, og vi kan simpelt hen ikke kommentere detaillerne,« siger en talskvinde fra Google.

Øjensynligt blev en ændret udgave af computervirusen Hydraq brugt af hackerne, hvis angreb er blevet betegnet som avanceret. Det avancerede bestod i at vide, hvem der skulle angribes.

Ifølge kinesiske medier er visse ansatte ved Google i Kina blevet nægtet adgang til det interne net efter 13. januar, og nogen er sendt på orlov eller flyttet til andre kontorer i Sydøstasien.

Google har meddelt, at man ikke længere vil censurere resultaterne på Google.cn, stik imod den kinesiske regerings krav. Endnu søndag var filtrene dog slået til, så de 384 millioner kinesere - verdens største brugerskare - stadig ikke fik frie resultater. Den amerikanske regering bakker Googles holdning op.

Yahoo-ejer kritiserer Google-støtte

Over 20 virksomheder skal være blevet ramt ved angrebet. Tidligere har Adobe meldt sig blandt dem, fredag sagde også Juniper Networks, at de var iblandt.

Googles konkurrent, Yahoo, blev også ramt og drøftede angrebene med Google. Men Yahoo får nu smæk af en af sine største aktionærer, den kinesiske e-handelsgruppe Alibaba Group, der ejer 40 procent af Yahoo. Alibaba Group kritiserer Yahoos ledelse for at bakke Google op og kaldte udmeldingen for »dumdristig«.

Microsoft: Få nyeste udgave

Angrebet blev muligt på grund af en sikkerhedsfejl i Microsofts Internet Explorer. Microsoft anbefalede derfor fredag, at alle Internet Explorer-brugere sørger for at have den seneste udgave af programmet, version 8, installeret på computeren (hvilket kan ske fra netadressen http://microsoft.dk/ie), eller at man ændrer sikkerhedsniveauet til »højt« i indstillingerne på ældre udgaver.
Der er ikke rapporteret om angreb på danske Internet-brugere, oplyser Microsoft Danmark.