Google afviser EU-anklager om Android

Internetgiganten fastholder, at mobilstyresystemet bidrager til konkurrencen på mobilmarkedet, men Google risikerer bøde på over 50 milliarder kroner for konkurrenceforvridning.

Googles dominans over mobilverdenen er i EUs søgelys. Android ligger på over 86 procent af alle nye smartphones, men Google stiller krav om, at Googles egne tjenester og apps får en fremtrædende placering. Arkivfoto: Eric Gaillard, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC GAILLARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Googles mobilstyresystem Android sidder på 86 procent af smartphonemarkedet i verden, skader Android ikke konkurrencen men bidrager til den, fastslår Googles juridiske direktør ved udsigten til en milliardstor bøde, der virkelig kan gøre ondt på internetgiganten.

Kent Walkers kommentar kommer på en blog på nettet en uge, efter at Google afleverede sit forsvarsskrift til EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har anklaget Google for konkurrenceforvridning ved på urimelig vis at fremme sin egen indkøbstjeneste og ved at blokere for konkurrenter i onlinesøgeannonceringen.

Margrethe Vestager har efter grundige undersøgelser officielt anklaget Google for at forvride konkurrencen, fordi Google kræver af mobilproducenterne, at de skal installere bestemte Google-tjenester og -apps på fremtrædende pladser på deres mobiltelefoner.

Google-direktør: Vi udvider konkurrencen

»Android har ikke skadet konkurrencen, det har udvidet den. Svaret, som vi har afleveret i dag, viser, hvordan Androids økosystem (af mobilapps, onlinetjenester, telefoner og tavle-PCer, red.) nøje balancerer brugernes, udviklernes, hardwareproducenternes og mobilselskabernes interesser,« skriver Kent Walker.

Google risikerer en bøde på helt op til 7,4 milliarder dollars eller lige over 50 milliarder kroner. Det svarer til ti procent af Googles globale omsætning, hvis EU ikke formildes. Android har indbragt Google omkring 31 milliarder dollars i omsætning og 22 milliarder dollars i overskud, siden den første udgave af mobilstyresystemet kom frem i 2008, fortalte en advokat fra IT-giganten Oracle i januar i en retssag mod Google om patentbetalinger.

Kent Walker siger, at Google har pakket sine apps og onlinetjenester sammen for at kunne tilbyde begge dele gratis i stedet for at kræve licens til dem. Det var det, der i 2004 udløste den hidtil største EU-bøde nogen sinde til den amerikanske softwaregigant Microsoft, som blev dømt for at have vævet sine programmer så tæt sammen med styresystemet Windows, at det reelt holdt konkurrenterne ude.

Kan indbringes for EU-Domstolen

Googles argumentation afvises af de virksomheder, som har indbragt sagen for EU. Her ser man fortsat Android som et lukket styresystem, som Google styrer hårdhændet ved at gøre livet surt for dem, der ikke indordner sig under Googles krav til opsætning og brug af Android.

Android bruges på mobiltelefoner og tavle-PCer fra en lang række producenter verden over med sydkoreanske Samsung som verdens største. Flere af producenterne tilpasser Android ved at ændre lidt på designet og ved at tilføje egne programmer af vekslende kvalitet, men Google stiller visse grundkrav til, hvad en Android-telefon skal rumme, og det er dette, der er i EUs fokus.

Hvornår der falder en afgørelse i Android-sagen, står endnu ikke klart. Google vil kunne anke afgørelsen til EU-Domstolen, som er EUs højeste, juridiske myndighed.

Det gjorde Apple, efter at Margrethe Vestager krævede, at den amerikanske iPhone- og iPad-producent efterbetaler næsten 100 milliarder kroner i manglende skat som følge af en skatteaftale med Irland.