Google aflyttede danskere

Internetgiganten erkender, at både beskeder og besøgte netsider røg med i kassen, da fotovognene rullede rundt i Danmark.

Google Gadevisning har skabt stor diskussion, fordi detaillerne er mange - her er en parisisk kvinde fanget af kameraerne. Men tilsyneladende har Google også aflyttet trådløse net, da fotovognene rullede forbi. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Googles særprægede fotovogne aflyttede også danske, trådløse net, da de kørte landet rundt for at tage billeder til korttjenesten Google Maps.

Det erkender Googles nordiske PR-chef, Andreas Svenungsson, nu.

»Alle de lande, hvor Google Gadevisningsbilen har kørt, er der ved en fejl blevet indsamlet data,« forklarer han til Computerworld uden at kunne fortælle, hvor mange danskere der ufrivilligt har afleveret måske også personlige oplysninger til Google.

Beskeder og besøgte netsteder afsløret

Internetgiganten har haft travlt med at undskylde, efter at det kom frem, at fotovognene ikke alene tog billeder men også medbragte trådløst udstyr, som opsnappede den kommunikation, der fandt sted fra trådløse net, som ikke er krypteret. Dermed kan både elektroniske beskeder og netsideadresser være blevet afsløret.

Google siger selv, at formålet med det trådløse udstyr var at indsamle oplysninger om trådløse net, der kan bruges, så man kan levere oplysninger via lokationsbestemmelse, altså med GPS-placeringer. Men der blev indsamlet massevis af brugerdata, heriblandt sandsynligvis både e-post og oplysninger om, hvilke netsteder der blev besøgt. De fleste af den slags oplysninger sendes nemlig ikke krypteret rundt i nettet og er derfor mulige at opsnappe.

En alvorlig fejltagelse

»Indsamlingen af data er en alvorlig fejltagelse, som vi nu retter,« lover Andreas Svenungsson over for avisen.

De indsamlede data er blevet isoleret, og Google indsamler ikke længere data, når de omstridte fotovogne ruller.