Goldman Sachs: Skattely er helt normalt

For den amerikanske storbank Goldman Sachs er det helt normalt, at selskabets investering på 8 mia. kroner i DONG Energy sker gennem skattelyene Cayman Islands og Delaware.

Martin Hintze. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mange ugers heftig mediestorm taler den amerikanske storbank Goldman Sachs nu for første gang om sin investering i DONG Energy.

Berlingske Business møder den tyske Goldman Sachs-direktør Martin Hintze og hans danske kollega Michael Bruun hos DONG Energy efter en ekstraordinær generalforsamling, hvor DONGs nuværende aktionærer officielt godkendte den amerikanske storbanks aktiekøb på 8 mia. kroner.

Om kort tid træder Martin Hintze ind i DONGs bestyrelse, og han lægger ikke skjul på, at han blev overrasket over den store offentlige og politiske modstand i slutningen af det årelange forhandlingsforløb om bankens investering i DONG.

Samtidig overraskede debatten om Goldman Sachs' investering gennem et skattely også selskabet. Det forklarer Michael Bruun, der står i spidsen for Goldman Sachs' investeringer i Norden og vil sidde med som observatør i DONGs bestyrelse.

Goldman Sachs investerer på vegne af en række internationale investorer, og mens investeringen sker gennem selskabet New Energy Investment baseret i Luxembourg, så gemmer de reelle investorer bag kapitalindskuddet på 8 mia. kroner sig i skattelyene Cayman Islands og Delaware. Men det er helt normalt, forsikrer Michael Bruun.

"Den eneste grund til, at vi sætter investeringen op på denne måde er for at sikre, at skat bliver betalt, hvor den skal betales. Altså for at sikre gennemsigtighed, så de enkelte investorer betaler skat, hvor de skal," siger Michael Bruun.

Han henviser til, at Danica offentligt har sagt, at de er medinvestorer i Goldman Sachs' investeringsselskab New Energy investment, og at de vil betale skat i Danmark.

Ifølge EU-regler kan Goldman Sachs og andre investorer sende udbytte fra Danmark til Luxembourg uden at betale skat, og fra Luxembourg kan udbytterne skattefrit sendes videre til skattely som Cayman Islands og Delaware. Var pengene derimod flyttet direkte fra Danmark til skattely-landene, skulle der betales udbytteskat. Men Michael Bruun fastholder, at selskabskonstruktionen udelukkende skal sikre, at investorerne betaler skat, hvor de skal.

"Vores investering er sammensat af forskellige finanseringskilder, altså pensionskasser, private investorer og andre fra forskellige steder i verden. Og den her konstruktion tillader, at en amerikansk investor betaler skat i USA, mens en dansk investor betaler skat i Danmark. Samtidig undgår man, at man betaler skat to gange," siger Michael Bruun og fortsætter:

"Så det overraskede os faktisk, at der var så meget debat om det her emne. Jeg vil påstå at de fleste udenlandske investorer - hvis ikke alle udenlandske investorer - investerer gennem strukturer, der ligner denne."

Så de danske investorer - som Danica - vil betale skat i Danmark, mens amerikanske investorer ikke vil svare dansk skat af deres investering i DONG?

"Jeg kender ikke situationen for alle vores investorer, men vi ved, at skatten vil blive betalt, hvor den endeligt skal betales. Så en amerikansk investor vil med al sandsynlighed betale skat i USA. Jeg kan ikke sige, om han også vil betale skat i Danmark," siger Michael Bruun.

Her supplerer Martin Hintze med den officielle titel direktør i Goldman Sachs Merchant Banking Europe.

"Hvis en tysk investor køber aktier i et dansk aktieselskab, så vil den tyske investorer også i sidste ende betale skat i Tyskland. I sidste ende er det også det, vi taler om her," siger Martin Hintze.

Aftalen om ny kapital til DONG betyder, at selskabet i alt får tilført 13 mia. kroner. Goldman Sachs vil for sine 8 mia. kroner komme til at eje 18 procent af den danske energikoncern, mens pensionskassen ATP får fem procent og PFA Pension to procent. Staten ejer efter kapitaludvidelsen omkring 57 procent af DONG.

Siden Folketingets Finansudvalg har godkendt aftalen, har både bestyrelsesformand Fritz Schur og næstformand Jakob Brogaard meddelt, at de trækker sig fra deres poster. Årsagen er ifølge dem begge, at det er et godt tidspunkt at overlade ansvaret til andre.

På DONGs ordinære generalforsamling i marts ventes selskabet at udpege den nye formand.