Goldman Sachs sætter sig på Europa

ECBs præsident, Italiens premierminister og Grækenlands premierminister har alle arbejdet for eller sammen med den kontroversielle investeringsbank - og listen fortsætter i USA.

Nyudnævnte ECB-præsident Mario Draghi (tv.) var chef i Goldman Sachs i Europa, da banken hjalp Grækenland med at skjule gæld på regnskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blæser teknokratiske vinde over Europa for tiden. Både Grækenland og Italien har måttet trække stikket på demokratisk valgte regeringer og i stedet pege på embedsmænd til at lede landene gennem krisetiden. Og de har noget til fælles, Lucas Papademos og Mario Monti. De har nemlig begge tætte kontakter til den kontroversielle investeringsbank Goldman Sachs.

Og træder man et par skridt tilbage, danner konturerne af et omspændende netværk af Goldman Sachs-folk sig. Banken er kendt som en af de mest succesfulde investeringsbanker, men også for at se mere på resultater end på etik. Bankens topfolk har historisk set haft succes med at få topposter i offentlig administration.



Øverst på podiet blandt de nye politiske poster står Mario Draghi, nyudnævnt præsident for Den Europæiske Centralbank og dermed blandt de mest magtfulde personer i Europa.

Mario Draghi har en fortid som næstformand i Goldman Sachs i Europa fra 2002 til 2005. Han var således på posten, da Goldman Sachs hjalp Grækenland med at skjule sin store gæld ved hjælp af kringlede finansielle arrangementer. På den måde fik Grækenland et ekstra lån på omkring en milliard euro, mens Goldman Sachs tjente styrtende på handlen.

Dernæst er der Mario Monti. Netop udpeget som Italiens redningsmand, efter Silvio Berlusconi måtte smide håndklædet i ringen og overlade premierministerposten til bankmanden. Mario Monti har været international rådgiver for Goldman Sachs siden 2005 og fratrådte samme dag, som han tiltrådte som ny italiensk statsleder.



Grækenlands nye premierminister Lucas Papademos har ikke arbejdet for Goldman Sachs. Men som bankdirektør for Grækenlands centralbank mellem 1994 og 2002 var han ansvarlig for landets overgang fra drachmeren til euroen. Det var i denne periode, Goldman Sachs' kreative lånearrangementer hjalp grækerne med at skjule underskud på balancen. Petros Christodoulos, der er chef for det departement, der håndterer Grækenlands enorme gæld, har også en fortid i banken, skriver franske Le Monde.

Ireren Peter Denis Sutherland, der har spillet en central rolle i at redde Irland ud af gældskrisen, er bestyrelsesformand for Goldman Sachs International - et Goldman Sachs datterselskab i England. Han er samtidig rådgiver for Goldman Sachs Group.

På den anden side af Atlanten fortsætter stimen. Her er Goldman Sachs også kendt som Government Sachs. Da konjunkturbølgerne gik højt i 2006, stod USAs finansminister Hank Paulson fast mod kravene om mere regulering og gennemskuelighed i banksektoren. Før han tiltrådte, var han administrerende direktør og bestyrelsesformand i Goldman Sachs.



Da finanskrisen ramte, trådte USA til og reddede forsikringsselskabet A.I.G. Da indsatte Hank Paulson en tidligere kollega fra Goldman Sachs som leder af forsikringsselskabet. Redningen af A.I.G. var kritiseret, fordi det kostede skatteyderne milliarder af dollar. Var forsikringsselskabet krakket, havde det blandt andet kostet Goldman Sachs omkring 2,5 milliarder dollar.

Også USAs 700 milliarder dollar store redningspakke satte Hank Paulson en Goldman Sachs-ansat til at styre. Det var den 35-årige Neel Kashkari, der kom fra en stilling som vicepræsident i Goldman Sachs i San Francisco.

Det er dog værd at bemærke, at det netop også var en mand med Goldman Sachs-fortid, der var med til at hyre Hank Paulson til at begynde med. Ifølge New York Times var det nemlig Joshua B. Bolten - George W. Bushs stabchef og tidligere Goldman Sachs-direktør - der insisterede på Hank Paulson som finansminister.



Den nuværende finansminister i USA, Timothy F. Geitner, afviste som chef for centralbanken i New York i 2008 at lade Lehman Brothers registrere som bank-holdingselskab, og derved få adgang til offentlige finansieringsmuligheder. Det betød, at banken krakkede. Ugen efter fik Goldman Sachs og Morgan Stanley lov til at ændre deres registrering til et bank-holdningselskab.

Timothy Geitners stabschef er i øvrigt den tidligere Goldman Sachs-lobbyist Mark Patterson til trods for Barack Obamas løfte om at begrænse traditionen af en svingdør mellem Goldman Sachs og den amerikanske administration. Goldman Sach var i øvrigt blandt præsidentens største bidragsydere under præsidentvalgkampen, skriver Washington Examiner.