Goldman Sachs i vildt salg af DONG-aktier: Kan tjene 12 milliarder kr. på tre år

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er i gang med stort aktiesalg i DONG, og det tegner nu til, at amerikanernes gevinst på investeringen i DONG kan komme op i nærheden af 12 mia. kr.

DONG's børsnotering torsdag d. 9 juni 2016 i selskabets hovedkvarter i Gentofte. Børsintroduktion DONG. Goldmann Sachs Martin Hintze(tv) og Michael Bruun. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Goldman Sachs er klar til at sælge yderligere ud af aktierne i DONG efter betydelig efterspørgsel på aktierne. Samlet tegner banken til at have mere end fordoblet sin investering fra 2014.

Goldman Sachs oplyste torsdag, at banken var klar til at sælge 5,3 pct. af aktierne i DONG, men pga. stor interesse er banken nu klar til at afhænde yderligere aktier. Fredag morgen oplyser banken, at den forsøger at sælge samlet 6,3 pct. af DONG, svarende til 6,5 mia. kr. ved torsdagens lukkekurs.

Lykkes det at sælge aktierne vil Goldman Sachs sidde tilbage med en post på 7 pct. i DONG.

Torsdag faldt DONG-aktien efter et ellers pænt regnskab. Det kan hænge sammen med det pres, som amerikanernes planer lægger på aktien, vurderer investeringsøkonom Per Hansen.

»Så længe investorerne ved, der potentielt er aktier til salg, vil de være lidt tilbageholdne med at købe ind i en aktie. I takt med stigninger vil der komme flere aktier til salg, og det holder alt andet lige stigningerne tilbage,« hedder det fra Per Hansen.

Investeringen i DONG - som dengang skabte stor offentlig interesse - står til at blive yderst lukrativ for Goldman Sachs. Det endelige regnestykke kan først gøres op den dag, den amerikanske investeringsbank har solgt alle sine aktier. Men ved de nuværende aktiekurser står banken til at gå fra DONG med op mod 20 mia. kr. Fratrukket de otte mia. kr., Goldman Sachs skød ind i 2014, er gevinsten dermed næsten 12 mia. kr.

Goldman Sachs købte i 2014 19 pct. af DONG. I forbindelse med børsnoteringen solgte Goldman Sachs 5,7 pct. af aktierne til en pris på ca. 5,6 mia. kr. Torsdag afhændede Goldman Sachs yderligere aktier for 6,5 mia. kr. Tilbage er en aktiepost på 7 pct., som ved den nuværende markedsværdi er 7,5 mia. kr. værd. Det betyder, at hvis Goldman Sachs lykkes med at sælge aktierne til den pris, har banken samlet solgt aktier for næsten 19,6 mia. kr. og dermed fået et overskud på 11,6 mia. kr. fra de otte mia. kr. de investerede i 2014.

Goldman Sachs oplyser i medddelesen, at tyske Martin Hintze, der er direktør i Goldman Sachs, har besluttet at trække sig fra DONGs bestyrelse.

Goldman Sachs har haft en såkaldt lock-up-periode siden børsnoteringen i maj sidste år, og har derfor først haft mulighed for at sælge nu.