Goldman Sachs giver markedet fornyet optimisme

Bedre tal end ventet fra Wall Street-finanskæmpen, hvor der ikke er nævneværdige ridser i regnskabet fra kreditkrisen. Markedet øjner håb om, at det værste er overstået, men Sydbank advarer mod for megen optimisme.

Goldman Sachs ser ikke ud til at være blevet ramt så hårdt af kreditkrisen, som det har været frygtet på Wall Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Investorer verden over havde øjnene stift rettet mod Goldman Sachs tirsdag eftermiddag, hvor den amerikanske investeringsbank aflagde regnskab for 4. kvartal. Tidligere har en række andre af de store finanshuse skuffet voldsomt, når de har lagt deres tal frem – bl.a. har Citibank, Merill Lynch og UBS har måttet nedskrive milliarder som følge af deres eksponering mod subprime-låntagerne.

Men Goldman Sachs klarede sig bedre end ventet i regnskabsårets sidste kvartal. Banken fik en indtjening på 7,01 dollar per aktie, hvilket skal ses i lyset af en forventet indtjening på 6,64 dollar per aktie.

Et udfordrende marked

Samlet blev det til en indtjening på 10,74 mia. dollar i tremånedersperioden, der sluttede med udgangen af november. Indtægterne fra investeringsbank-aktiviteterne løb op i 1,97 mia. dollar, og den finansielle rådgivning gav indtægter på 1,24 mia. dollar.

Obligationshandlen gav et overskud på 3,3 mia. dollar, mens aktie-handlen gav et tilskud til resultatet på 2,59 mia. dollar.

”Handelsindtægterne er skabt i et udfordrende marked,” skriver Goldmann Sachs.

Det amerikanske boligmarked får også en kommentar med på vejen, hvor Goldman Sachs betegner realkreditmarkedet som værende signifikant svækket.

Tavs om nedskrivninger

På det efterfølgende pressemøde oplyste Goldman Sachs´ topchef David Viniar, at investeringsbanken har en eksponering mod det kriseramte sekundære lånemarked på 1,5 mia. dollar, men ville ikke oplyse, hvor store nedskrivninger der er foretaget specifikt i den forbindelse.

Regnskabet gav umiddelbart lettelse i markedet, og den positive modtagelse betød at aktien steg 5,65 dollar til 214,28 dollar, men efter udtalelserne - en lille time efter handelens åbning i New York - faldt aktien til 206,61 dollar eller 2,02 dollar under mandagens slutniveau.

Kan ikke ånde lettet op

Men det er alt for tidligt for investorerne at ånde lettet op, selv om regnskabet fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs overgik forventningerne.

Det vurderer analytiker Bjørn Schwarz fra Sydbank i en kort kommentar til finansgigantens fjerde kvartal.

”Vi er nødt til også at se de andre investeringsbankers tal, inden man kan danne sig et billede. Men isoleret set går det den rigtige vej,” siger Bjørn Schwarz.

Også boligbyggeriet i USA overraskede positivt, men her vurderer Bjørn Schwarz, at der vil gå et stykke tid, før man kan vurdere, om der er bedring på vej.

”Vi har tal fra tid til anden, der peger i hver sin retning, så investorerne skal lige finde ud af, hvilket ben de skal stå på for at få overblikket,” siger Bjørn Schwarz.