Goldman Sachs får tidsfrist for særrettigheder

Når Dong Energy bliver børsnoteret, så vil investeringsbanken Goldman Sachs ikke længere have særrettigheder, oplyser finansminister Bjarne Corydon.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med de omdiskuterede særrettigheder til den amerikanske investeringsbank Golman Sachs, når DONG Energy bliver børsnoteret. Det siger finansminister Bjarne Corydon (S), skriver Information.

»Det følger af den betinget indgåede aktionæroverenskomst med de nye investorer, at den vil ophøre ved blandt andet en afsluttet børsnotering. Det vil sige, at langt de fleste af parternes rettigheder og forpligtelser i henhold til aftalen, herunder den udvidede mindretalsbeskyttelse, der er givet til New Energy Investment (Goldman Sachs, red.), bortfalder ved en afsluttet børsnotering,« oplyser Bjarne Corydon i et skriftligt svar til avisen.

Han hemmeligholder dog stadig den samlede aftale om særrettighederne, da den ifølge ham indeholder »kommercielt følsomme oplysninger«.

Bliver DONG Energy ikke børsnoteret, som selskabet efter planen skal i 2018, vil Goldman Sachs’ mindretalsbeskyttelse bortfalde den 31. januar 2021.

Beskyttelsen af investeringsbankens særrettigheder - der omfatter vetoret over udnævnelser i direktionen, ændring af vedtægter samt nye investeringsområder - bortfalder også, hvis selskabet vælger at sælge aktier, således at dets ejerandel i DONG Energy falder til under ti procent, skriver Information.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen (DF), kalder bortfaldet af særrettigheder »en formildende omstændighed«.

»Men vi er selvfølgelig stadig skeptiske over for, hvorfor Goldman Sachs i første omgang skal have særrettighederne,« siger han til avisen.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø), hæfter sig ved, at finansministeren endnu ikke har fremlagt hele aftalen.

»Det er godt, at den kendte udvidede mindretalsbeskyttelse tilsyneladende bortfalder ved en børsintroduktion, men modsat er der aftaler og bestemmelser, som fastholdes efter børsnoteringen. Og det ved vi stadig ikke, hvad er, blot at det kan være aftaler, der indgås mellem staten og Goldman Sachs før børsnoteringen. Derfor er det afgørende at kende aktionæraftalens samlede ordlyd og have kontrol med, hvilke særbestemmelser Goldman Sachs kan beholde efter en børsnotering,« siger Frank Aaen til Information.

Han har opfordret ministeren til at udskyde salget af DONG Energy, efter formanden for FTF, paraplyorganisation for over 70 fagforeninger og 450.000 medlemmer, har foreslået, at en række danske pensionskasser kan stille med et beløb og et samlet tilbud, der slår Goldman Sachs’ tilbud.