Goldman Sachs DONG-investering tegner lovende

DONG leverer markant bedring i resultaterne. Topchef Henrik Poulsen er godt tilfreds, men afviser, at det går for godt i forhold til den udskældte, lave pris, som nye investorer med Goldman Sachs i spidsen betalte for medejerskabet.

Topchef i DONG Energy Henrik Poulsen er godt tilfreds med udviklingen for energikæmpen, men understreger, at DONG blot følger planerne og budgetterne. »Vi har tjent over en milliard kroner på salget af andelen i London Array, så det har bestemt givet godt. Det er mange penge, men det er også et stort projekt – verdens største havvindmøllepark faktisk – hvor vi har taget en stor konstruktionsrisiko,« siger Henrik Poulsen. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går næsten lidt for godt for DONG Energy. Efter et par stormomsuste år for den statskontrollerede energikæmpe DONG Energy har topchef Henrik Poulsen for alvor fået styr på selskabets udvikling. Torsdag viste regnskabet for første kvartal markant fremgang, og fortsætter de gode takter de kommende år, er der ingen tvivl om, at Goldman Sachs og de øvrige DONG-ejere står til en stor gevinst, når selskabet efter planerne børsnoteres i 2017/18.

DONGs bundlinje blev således godt og vel tredoblet i første kvartal til 1,6 milliarder kroner fra et resultat efter skat på 474 millioner kroner i samme kvartal sidste år.

Henrik Poulsen er da også godt tilfreds med udviklingen, men han understreger, at DONG blot følger planerne og budgetterne, som også blev præsenteret for Goldman Sachs og de andre investorer i forbindelse med kapitaludvidelsen. At tale om, at det går for godt, er med Poulsens ord »en illusorisk problemstilling«.

»Jeg er godt tilfreds. Vi fortsætter den trend, som vi begyndte i første kvartal sidste år, men der er tale om et specielt godt kvartal denne gang på grund af frasalget af en del af London Array (verdens største havvindmøllepark, red.), og de næste kvartaler bliver ikke helt lige så gode. Vi følger planerne og budgettet, og det var en del af forhandlingerne at fremlægge budget for 2014 og de efterfølgende år – og dem følger vi,« siger Henrik Poulsen.

Det er også forklaringen på, at DONG fastholder forventningen om et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) i år i niveauet 15-17 milliarder kroner, selv om den post alene i første kvartal nåede 6,3 milliarder kroner, svarende til hele 37-42 procent af helårsforventningen. Driftsresultatet var samtidig hele 37 procent højere end i samme periode sidste år, hvor det landede på 4,6 milliarder kroner.

Har scoret kæmpe fortjeneste

Resultatfremgangen er i høj grad trukket af evnen til at udvikle og videresælge andele i havvindmølleparker med en kæmpestor fortjeneste. DONG solgte således i januar en fjerdedel af London Array for 5,8 milliarder kroner, og det overgår langt udviklingsprisen.

»Vi har tjent over en milliard kroner på salget af andelen i London Array, så det har bestemt givet godt. Det er mange penge, men det er også et stort projekt – verdens største havvindmøllepark faktisk – hvor vi har taget en stor konstruktionsrisiko,« siger Henrik Poulsen.

Han fortæller, at det er svært at sammenligne det ene salg med det andet, fordi der er forskellig risiko på projekterne alt efter størrelse og salgstidspunkt. Men topchefen tror, at succesen med London Array kan gentages.

»På risikojusteret basis har vores forskellige salg af andele i havvindmølleparker været på nogenlunde samme niveau. Over tid skal vores risikoprofil reduceres, men vi håndterer vores projekter godt, og jeg synes, at vi har fået et fornuftigt afkast i vindforretningen i forhold til den risiko, vi har påtaget os,« siger Henrik Poulsen.

Pris på havvind skal ned

Havvindmølleforretningen er på alle måder blevet den vigtigste del af DONG i dag. Det er her, der investeres mest, er flest ansatte og tjenes flest penge. Det handler både om at eje vindparker, der producerer el, som kan sælges, om at tjene penge på videresalg som med London Array og om at tjene penge på serviceforretningen. Hvordan indtjeningsforventningerne er fordelt på de tre områder, vil Henrik Poulsen ikke løfte sløret for.

»Vi oplyser ikke fordelingen, men alle tre områder er væsentlige. Offshore-vind er vores største satsning, og vi er godt tilfredse med udviklingen – også den teknologiske udvikling, der skal være med til at gøre havvind billigere,« siger topchefen.

Når DONG kan tjene så mange penge på havvind, hænger det nemlig sammen med de lukrative støtteordninger, der er for havvind – ikke mindst i Storbritannien og Danmark. Og prisen skal ned, for landene har ikke råd til den nuværende høje støtte i al evighed.

Goldman på vej mod stor gevinst

Den markante fremgang i DONGs resultater kommer på trods af et større fald i koncernens omsætning til 20,2 milliarder kroner fra 23,2 milliarder kroner i samme kvartal sidste år.

Det siger noget om, hvor meget gevinster fra salg som London Array bidrager, mens Henrik Poulsens store sparerunder er den anden hovedforklaring på resultatfremgangen.

Netop den potentielle værdi i videresalg af havvindmølleparker er svær at fastsætte. Men kan DONG fortsætte med at tjene så mange penge på at udvikle og videresælge andele i vindmølleparker, vil værdien af DONG Energy langt overstige de 31,5 milliarder kroner, som selskabet blev værdisat til i forbindelse med den omdiskuterede kapitaltilførsel fra blandt andre Goldman Sachs tidligere på året.

Goldman Sachs og de øvrige DONG-investorer ser dermed ud til at være godt på vej mod en rigtig fornuftig investering. Den endelige gevinst vil dog først kunne opgøres i forbindelse med den ventede børsnotering af DONG Energy i 2017 eller begyndelsen af 2018.

Goldman Sachs ønsker ikke at kommentere den gode udvikling i DONG Energy. Den amerikanske storbank ejer 18,0 procent af DONG Energy, mens den danske stat ejer 57,3 procent af det danske energiikon.