Goldman Sachs 14-dobler sine udgifter til EU-lobbyisme

Nye EU-regler om lobbyisme afslører, at den amerikanske investeringsbanks udgifter til lobbyisme i EU er eksploderet.

Foto: JONATHAN ERNST. Goldman Sachs bruger op mod seks millioner kroner på lobbyisme i Bruxelles om året. Dertil kommer 23 millioner kroner i Washington. På billedet ses adm. direktør Lloyd Blankfein. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

EU har indført nye, skrappere regler om offentliggørelse af virksomheders udgifter til lobbyisme i unionen, og det har ført til overraskende insigt i blandt andet bankernes udgifter på at søge indflydelse i Bruxelles.

Blandt andet viser det sig nu, at investeringsbanken Goldman Sachs' samlede udgifter til lobbyisme i 2014 er 14 gange større end året forinden, skriver Financial Times.

Goldman Sachs brugte således sidste år 700.000-799.000 euro på lobbyisme, mens det året før blot 50.000 euro.

Også den schweiziske bank UBs har haft portemonnæen fremme. Deres udgifter steg fra 100.000 euro i 2013 til 1,7 millioner euro i 2014.

Ifølge de nye regler må EU-kommissionens embedsfolk ikke mødes med repræsentanter for virksomheder, der ikke optræder på EUs register over lobbyister og deres omfang.

Goldman Sachs' omkostninger skal dog ses i lyset af, at de på hjemmemarkedet i USA spenderer 3,4 millioner dollar på lobbyisme i Washington.

Under finanskrisen, da kritikken haglede ned over banker som Goldman Sachs, var beløbet helt oppe på 4,6 millioner dollar, skriver Financial Times.