Gør Twitter dig dum?

En forsker mener, at Twitter gør brugerne dumme, og at Facebook gør sine brugere klogere.

Foto: Twitter.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gør Twitter dine børn dumme?

Selv om Twitter er en forholdsvis ny opfindelse, så er tjenesten allerede mål for forskning.

En forsker ved det skotske universitet i Stirling har blandt andet haft Twitter i fokus i forbindelse med sin research i, hvordan mennesker tilegner sig og bearbejder information. Ifølge psykologen Tracy Alloway så er den såkaldte "working memory" - altså evnen til at huske og anvende de ting man lærer - et endnu større succeskriterium end iq-målinger.

I forskningen er hun kommet frem til, at børn, der spiller computerspil med analytiske og strategiske elementer, udvikler en god hukommelse. Den samme positive effekt ser hun i spillet Sudoku og i at følge sine venner på Facebook. I begge tilfælde styrker det hukommelsen.

Derimod er der ikke meget positivt at hente i Twitter. Hendes konklusion er, at teksterne her er så kortfattede, at de ikke stimulerer hjernen. Også YouTube-kigning skulle have en negativ påvirkning på "working memory".

»På Twitter formindskes din koncentrationsevne, og du bruger ikke hjernen, når du skal behandle den information, som du modtager,« hævder Trace Alloway fra University of Stirling i Skotland.

Trace Alloway mener også, at sms'er på sigt kan svække intelligensen og at for meget tid foran fjernssynet kan lede til damp/ADHD.

Forskningen bygger på test af en gruppe 11 til 14-årige børn.