Godt fransk øje til TDC i Schweiz

France Telecoms datterselskab Orange viser fornyet interesse for at købe TDCs datterselskab i Schweiz.

TDCs datterselskab Sunrise i Schweiz er i opkøbskikkerten. Foto: Nikolaos Karagiaouroglou, Sunrise Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye rygter rumler om en fransk overtagelse af TDCs sidste, rigtige udlandsbastion, det schweiziske mobilselskab Sunrise.

France Telecom, som er Frankrigs svar på TDC, lagde ifølge flere schweiziske medier allerede i januar i år billet ind på at købe Sunrise fra TDC gennem datterselskabet Orange, og i fredags lod Oranges finansdirektør, Gervais Pellissier, forstå, at kærligheden stadig består:

»Disse to små spillere konkurrerer mere eller mindre mod hinanden i stedet for at angribe den største spiller på grund af markedsstrukturen,« siger han i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Opkøbsforsøg mislykkedes

Han vil dog stadig ikke sige, om der føres forhandlinger med TDC. Det schweiziske ugemagasin Cash har tidligere skrevet, at France Telecom i 2008 forsøgte at købe Sunrise men kom med et for lavt bud - ganske som France Telecom blev afvist af det svenske Telias bestyrelse, som ville have flere penge for en overtagelse.

Orange og Sunrise har hver omkring 20 procent af det schweiziske telemarked, der domineres af Swisscom, som TDCs koncernchef mellem november 2006 og november 2008 tidligere stod i spidsen for. Jens Alder, der har schweizisk far og dansk mor, er fortsat bestyrelsesmedlem i Sunrise.

Flere opkøb i vente

France Telecom er på udkik efter opkøbsemner eller mulighed for medejerskab i flere europæiske lande. I Belgien står mobilselskabet Mobistar for tur. France Telecom ejer allerede 52,9 procent af selskabet og ønsker at overtage det helt. Også i Portugal rumsterer France Telecom for at befæste sin stilling.

Gervais Pellissier understreger, at France Telecom ikke går efter større opkøb på de allerede udviklede markeder men ønsker at øge ejerandelen i selskaber, hvor man allerede har en mindre aktiepost, eller at købe sig ind på de gryende markeder i især Afrika og Mellemøsten.

Snart udsolgt i TDC

TDC, der er Danmarks største teleselskab, har siden fem britisk-amerikanske kapitalfondes overtagelse af selskabet i 2005 solgt stort set alt fra i udlandet, bortset fra i Schweiz og Ungarn, for at koncentrere sig om den danske forretning samt erhvervssalg i Norden. TDC er dog en miniput i forhold til de nordiske konkurrenter, norske Telenor og svenske Telia.

TDC selv skulle oprindelig være solgt videre efter fem-syv år, men i øjeblikket er der intet større marked for teleselskaber, og det mest sandsynlige anses derfor for at blive, at kapitalfondene sælger deres aktier, så TDC kommer tilbage på børsen. Her har TDC hele tiden været, da det ikke lykkedes kapitalfondene at opkøbe over 90 procent af aktierne og afnotere selskabet, men handelen har været begrænset.