Godt år for Øresundsbroen

Trafikken stiger kraftigt, og selv om der stadig er underskud for særlige poster, ventes det nu at blive mindre end tidligere udmeldt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øresundsbroens første halvår 2007 udviser et underskud på 65 mio. kroner før værdiregulering, hvilket stort set er uforandret sammenlignet med første halvår 2006. Resultatet skyldes en kombination af stærk trafikvækst og højere omkostninger til renter og drift.

For hele året forventer Øresundsbroen en fortsat stærk trafikudvikling og opjusterer prognosen med cirka 30 mio. kroner.

Biltrafikken på Øresundsbroen voksede i første halvår 2007 med 19 procent sammenlignet med samme periode i fjor. Gennemsnittet var cirka 17.000 biler i døgnet. Samtidig voksede antallet af togrejsende på broen med 25 procent til 4,3 millioner.

Andelen af pendlere ligger nu på 37 procent af personbiltrafikken. Pendlertrafikken har fordel af, at danskerne fortsat flytter til Sverige i omtrent samme omfang som i 2006. Samtidig er antallet af svenskere, der får arbejde i Danmark, næsten tredoblet.

"Trafikvæksten har været fantastisk og fortsatte i juli med en vækst på 17 procent. Det betyder per automatik højere driftsomkostninger, men kræver også, at vi bliver mere effektive. Samtidig har vi en stor gæld, og renterne på den kan vi kun delvist påvirke," siger Øresundsbrons administrerende direktør Caroline Ullman-Hammer.

I årsrapporten for 2006 forventede Øresundsbro Konsortiet, at resultatet for 2007 ville blive et underskud på 117 mio. DKK før værdiregulering. Resultatet forventes nu at blive et underskud på 84 mio. DKK takket være de øgede trafikindtægter.