Godt 2015 for Danfoss trods svære markedsforhold

Den sønderjyske industrigigant Danfoss kom godt ud af 2015. Omsætningen voksede 11 pct. i kroner og fem pct. organisk, mens indtjeningen fortsat ligger i top.

Niels B. Christiansen, adm. direktør i Danfoss fotograferet i virksomhedens bygning torsdag den 17. december 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Trods svære markedsforhold i dele af Danfoss forretning er der vækst over hele linjen hos industrigiganten, der har hovedkontor på Als i Sønderjylland.

Omsætningen voksede 11 pct. målt i danske kroner til godt 38 mia. kr. En stor del af væksten skyldes dog gunstige valutaforhold. Organisk blev væksten på fem pct.

Driftsindtjeningen landede på 4,1 mia. kr., hvilket er en vækst på fire pct. Det svarer til en driftsindtjeningsmargin på 10,8 pct., hvilket før er set lidt bedre hos Danfoss. Til gengæld satte resultatet efter skat rekord med 2,6 mia. kr., 13 pct. bedre end året før.

Det frie cashflow ligger på nogenlunde samme høje niveau som i 2014, nemlig 3,4 mia. kr.

”2015 var et godt år for Danfoss. Vi har styrket vores globale markedsposition, blandt andet gennem opkøb af innovative teknologier og investering i nye test- og demonstrationsfaciliteter,« udtaler Danfoss topchef Niels B. Christiansen i en pressemeddelelse.

»Samtidig resulterede vores høje investeringsniveau i innovation i lanceringen af adskillige nye produkter baseret på digital teknologi, som er blevet positivt modtaget af vores kunder,” fortsætter han.

To forretningsområder har primært trukket vækstne. Det drejer sig om Danfoss Cooling, som leverer komponenter til kølesystemer og aircondistion, og Danfoss Drives, som lave elektronisk styring til motorer.

Til gengæld var 2015 et svært år for Danfoss to øvrige segmenter, Danfoss Heating. Danfoss Heating er hårdt ramt af krisen i Rusland, som har sat en stopper for udbygningen af det russiske fjernvarmesystem. Danfoss Power Solutions, som levere avancerede hydraliske løsninger til bygge- og landbrugsmaskiner er også ramt på væksten, dels af nedgang i landbrugssektoren i blandt andet USA, dels af manglende vækst i den kinesiske byggesektor.

Når det gælder markederne er Danfoss i lighed med andre industrivirksomheder, som f.eks. pumpevirksomheden Grundfos i Bjerringbro, påvirket af nedsmeltningen i russisk økonomi og den aftagende vækst i Kina, mens det især er USA og markeder i Europa, der trækker væksten. Også nye vækstmarkeder, som Indien, Tyrkiet og Mexico har hjulpet Danfoss til at holde salget oppe.