Godsejersøn er steget til tops hos tysk ingeniørgigant

Den ingeniøruddannede Niels Erik Olsen er en dansk erhvervsleder, der er værd at lægge mærke til. Han er netop rykket til tops i den børsnoterede tyske ingeniørgigant GEA Group, der leverer udstyr til fødevareinudstrien verden over.

Niels Erik Olsen er nu medlem af den fem mand store koncerndirektion i den tyske ingeniørgigant GEA Group, som leverer procesudstyr til bl.a. fødevareindustrien. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere

Spørger man i en forsamling af tunge topchefer i Danmark og nævner navnet Niels Erik Olsen fra GEA Group, vil mange af dem nok ligne et stort spørgsmålstegn. Men spørger man til navne som Lars-Peter Søbye fra Cowi, Thomas Schulz fra FLSmidth eller Jens-Peter Saul fra Rambøll, vil de fleste kunne nikke genkendende til, hvem det er.

Niels Erik Olsen, der i sin tid i GEA har været udstationeret i både Shanghai i Kina, i Singapore og Minneapolis i USA, er værd at holde øje med. Fra årsskiftet er den 49-årige dansker nemlig rykket til tops i den børsnoterede tyske ingeniørgigant GEA Group med hovedsæde i Düsseldorf, der leverer udstyr til fødevareindustrien verden over.

Niels Erik Olsen voksede op på herregården Ålstrup på Vestlolland, som hans farfar, far og nu hans storebror er ejer af. På grund af rammerne på det store landbrug og interessen for teknik brugte Niels Erik Olsen i sine unge år megen tid på at skille maskiner og biler ad for derefter at samle dem igen. Og derfor faldt det ham naturligt at tage en uddannelse som maskiningeniør på DTU.

Umiddelbart efter, han blev færdiguddannet, fik han job i det danske firma Niro, der siden blev opslugt af GEA. Og her har han været siden. Den diskrete og meget ligefremme erhvervsmand er avanceret fra at være topdirektør i GEA Process Engineering med hovedsæde i Søborg til Executive Vice President i GEA Group. Han er blevet medlem af Executive Board i GEA. Dermed er han medlem af den øverste ledelse og har ansvaret for den ene halvdel af gruppen, GEAs forretningsområde Solutions.

Naturelsker

Niels Erik Olsen er, når han trækker i det private tøj, et rigtigt naturmenneske. Han har jagt og det kammeratskab, der følger med, i blodet. Vi vender tilbage til det med jagten senere. Med jobbet som direktør i GEA Group er han en vigtig krumtap i en af verdens største leverandører af maskiner og produktionsudstyr til fødevareindustrien, bl.a. mejerierne. Som boss for Solutions i GEA har han således omkring 5.000 ansatte under sig og hovedansvaret for en årsomsætning på små 19 mia. kroner. Han kommer til at tilbringe det meste af tiden i koncernens hovedsæde i Düsseldorf og rundt om i verden, mens han resten af tiden vil være i GEAs danske datterselskab i Søborg. Hver syvende af hans medarbejderne er beskæftiget i Danmark, heraf 450 i Søborg.

Med Niels Erik Olsen i spidsen er den ingeniørtunge GEA Solutions en butik på størrelse med forsikringselskabet Tryg. GEA Group, hvor han er rykket op i den fem mand store direktion, havde i 2014 i alt 34 mia. kroner i omsætning.

Niels Erik Olsen er som nævnt en meget ivrig jæger. Han er medlem af et jagtkonsortium i Kastrup Storskov ved Sorø, der ejes af Gyldenholm Gods og deltager i venners jagter rundt om i Danmark og ikke mindst sammen med sin bror på fødegården. Men han rejser også til f.eks. Polen for at gå på jagt.