Gods på Djursland klar med cannabis

Danish Cannabis satser på at være de første med medicinsk cannabis. Planterne skal dyrkes på et hemmeligt sted. Også gartnere melder sig.

Danish Cannabis satser på at være klar med medicinsk cannabis efter nytår. Planterne skal dyrkes på et hemmeligt sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sklerosepatienter og andre alvorligt syge slipper for at dulme deres smerter og ubehag med cannabis dyrket i udlandet. De første danske landmænd og gartnere har meddelt, at de er klar til at sætte en produktion i gang.

Danish Cannabis, et datterselskab til Møllerup Gods på Djursland, siger til Ritzau, at hvis det går som forventet, så kan selskabet levere den første cannabis, når forsøgsordningen med cannabis til medicinsk brug træder i kraft 1. januar.

»Der er stadig mange ubekendte, blandt andet en række sikkerhedshensyn, men ambitionen er at være klar i januar,« siger direktør i Danish Cannabis Lars Thomassen.

Stik imod forventningen besluttede regeringen torsdag at ændre de regler, der i dag forbyder dyrkning af euforiserende cannabis i Danmark. Dermed bliver det ikke nødvendigt at købe cannabis i udlandet, herunder i Holland, sådan som det oprindeligt var planen.

Det til stor glæde for Danish Cannabis, der havde opgivet dyrkning i Danmark og i stedet har arbejdet på at få mulighed for at producere i udlandet.

»Nu kan det så blive i Danmark, og det er jo fantastisk. Det gør det hele meget lettere, og det vil samtidig betyde, at det bliver billigere,« siger Lars Thomassen, der, ud over at levere til danske patienter, satser på eksport.

»Vi kan blive Europas førende leverandør af statskontrolleret medicinsk cannabis,« siger han.

Møllerup Gods har i forvejen er stor produktion af industrihamp, men da sikkerhedskravene til medicinsk cannabis er høje, så kan bladene ikke vokse på de traditionelle marker.

»Dyrkningen vil ske i drivhuse eller i andre lukkede faciliteter. Det vil blive på et hemmeligt sted under de korrekte kliniske og sikkerhedsmæssige forhold, da der jo er tale om højpotente planter. Der skal meget lidt til for at opnå en euforiserende virkning,« siger Lars Thomassen.

Hvem, der ender med at skulle levere cannabis til danske patienter, er endnu uvist. Men i Dansk Gartneri under Landbrug & Fødevarer siger sekretariatschef Torben Lippert, at en håndfuld gartnerier har meldt, at de er interesserede.

Blandt de syge, der venter på at blive omfattet af ordningen, er gigtpatienter.

For dem giver det tryghed, hvis de ved, at den cannabis, de modtager, lever op til danske krav, siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen:

»Vi er kendt for i Danmark at dyrke under meget kontrollerede forhold. Det betyder, at der vil være en stor sikkerhed.«

Gigtforeningen deltager i øjeblikket i en række forskningsprojekter, der skal undersøge, hvor høje doser gigtpatienter skal have for at dulme deres smerter optimalt.

Den danske dyrkning vil kræve en lovændring, der skal igennem Folketinget, ændringer i bekendtgørelser samt oprettelse af et særligt kontor i Lægemiddelstyrelsen i henhold til FN's konventioner på narkotikaområdet.

Først når det er sket, kan dyrkningen komme i gang.

Cirka 1500 personer i Danmark menes at kunne blive omfattet af ordningen, som i første omgang skal være et fireårigt forsøg. Falder forsøget positivt ud, vil ordningen blive permanent.

/ritzau/