Gods-boss vil bestemme alt selv

Manden bag den voksende transportvirksomhed, Esbjerg Gods A/S, erkender, at han gerne vil bestemme det meste selv. Han har dog fået fire medejere i det nye hovedsæde til 65 mio. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt det moderne med uddelegering, mere ansvar til medarbejdere, og at chefen er overflødig har aldrig rigtig slået an hos hovedaktionæren i Esbjerg Gods A/S, Erik Petersen.

Den 65-årige virksomhedsleder erkender, at han selv vil vide, hvad der foregår overalt i den voksende transportvirksomhed.

- Jeg er nok enerådig, nej, meget enerådig, og det er med til at give mig så mange timer på arbejde. Jeg vil helst have en finger med overalt og bilder mig ind, at jeg ved meget om virksomheden, siger Erik Petersen.

Esbjerg Gods med omkring 100 medarbejdere, 80 trækkende enheder og en omsætning på vej over 100 mio. kr. rykkede for nylig ind i et 8.500 kvadratmeter stort, nyt hovedsæde nær E20-motorvejen i Esbjergs nordlige udkant - foreløbig med egen rundkørsel. Grund og bygninger løber op i en investering på 65 mio. kr., og den stærkt forbedrede logistik og håndtering af godset giver mulighed for at fortsætte den ubrudte vækst i omegnen af ti procent om året.

Medarbejderne skal dog ikke regne med, at chefen trækker sig tilbage til sit pæne kontor og agerer bestyrelsesformand. Han vil fortsat selv disponere godstransporterne til Sjælland, afregne de mest interessante af de dagligt 700-800 fragtbreve og tjekke lønsedlerne. Her er alt uforandret - og dog.

I erkendelse af, at han ikke lever evigt, har Erik Petersen iværksat begyndelsen til et generationsskifte med sønnerne Christian, Jesper og Per, der nu alle er ansat i virksomheden, samt en ledende medarbejder, Carsten Overby.

- Når man er 65 år, ligger det fast, at man ikke kan fortsætte de næste 50 år. Men de skal først kunne klare sig selv, og jeg vil også i fremtiden møde klokken seks og gå hjem klokken 19. Processen med at uddelegere er påbegyndt, men den er svær, siger Erik Petersen.

Dieselolie i blodetFaderen drev en mindre vognmandsforretning i Vrøgum i Vestjylland, og sønnen havde også dieselolie i blodet. Indtil han kunne tage stort kørekort, blev han dog uddannet i en brugsforening, og før han havde set sig om, valgte faderen til Erik Petersens fortrydelse af sælge sin forretning.

Der viste sig siden en anden købsmulighed, da svogeren Erling Agathon Jensen var villig til at sælge den vognmandsvirksomhed i Esbjerg, han havde overtaget nogle år forinden. Det er 30 år siden, og svogeren er i en alder af 74 år fortsat ansat og har ligesom Erik Petersen aldrig haft en sygedag.

- Siden 1978 har vi haft en konstant fremgang i omsætning og kapacitet. Da vi i 1983 flyttede fra Tarp til Lille- bæltsvej, syntes vi selv, vi fik masser af plads, men snart måtte vi bygge nyt på nummer 39. Det hidtidige hovedsæde lå uhensigtsmæssigt, og vi ville gerne være mere synlige. Derfor besluttede vi for to et halvt år siden at bygge nyt igen, siger Erik Petersen.

Som et af en snes medlemmer i det landsdækkende distributionsnet, Transportgruppen A/S, består 85 procent af aktiviteterne i Esbjerg Gods af national distribution af stykgods. Således er 10-15 af de blårøde trækkere dagligt på Sjælland med stykgods eller trailere, og der afgår typisk tre vogne med gods til både Nordjylland, Århus og Fyn hver dag. Der er hovedsageligt tale om gods opsamlet i postområderne 65.., 67.., 68.., 72.. og 73.., fra Vojens i syd til Brande og Give i nord og over til Esbjerg og Varde i vest - og det bliver flyttet af de samme chauffører.

Ordentlige folkTransportgruppen med Esbjerg Gods som en af de pænt store spillere tilbyder grundlæggende det samme som de to øvrige store aktører inden for landsdækkende distribution, Danske Fragtmænd og DSV, og derfor handler det i konkurrencen om hele tiden at optimere, jagte omkostninger og udføre opgaverne på nye, mere hensigtsmæssige måder.

- Det er så hammervigtigt at have ordentlige folk til at udføre opgaverne. Jeg er i den heldige situation, at flere end 60 procent af medarbejderne har over ti års anciennitet, og jeg tror, det skyldes, at vi behandler folk ordentligt. Hvis folk gerne vil have fri, får de det, ligesom vi imødekommer andre ønsker. Der skal være ordnede forhold i enhver henseende. Man har de folk, man fortjener, siger Erik Petersen.

Esbjerg Gods har omkring 300 væsentlige kunder, fra små firmaer til store som Cocio Chokolademælk, Arovit Petfood og grossistvirksomheden Schou Company i Vamdrup. Nogle af dem rykker med op til 10-12 trailere dagligt.

Opkøb har interesseIndvielsen af det nye hovedsæde har været signalet til at forstærke indsatsen på salgssiden. Salgschef og ny medejer Carsten Overby er nu dedikeret til at opsøge kunder, og han har fået en meget erfaren tidligere salgsdirektør fra en af byens virksomheder til at assistere sig.

- Vi skal øge vores omsætning, idet vi nu har mulighederne og kapaciteten, og væksten skal være organisk og gerne ved opkøb. Hvis der er noget, der passer ind inden for køl/frys og stykgods, er vi interesserede. Det kan være inden for vore egne postområder eller større virksomheder udenfor. Vi kan tillade os at være selektive, og vi går efter industrigods til industri-kunder, siger Erik Petersen.

Han ejer gennem sit ejendomsselskab de nye bygninger på Alssundvej 2, ligesom han i samme selskab har pæne ejerandele i logistik-ejendomme i Padborg, Brøndby, Taulov og Randers.