Gode råd når aktierne falder

De globale børser er for tiden hjemsøgt af noget, der mest af alt ligner panik. Her kommer et par gode råd til, hvordan man som privat investor forholder sig i den situation.

Marlene Nørgaard, direktør, LD Markets, giver gode råd om aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Liselotte Sabroe
Aktierne ude og hjemme suser i disse dage op og ned med en fart, der kun yderst sjældent ses. Den ene dag går det op, den næste ned med lige så stor fart.

Så hvad skal der sættes penge i lige nu, spørger mange sikkert sig selv. Er tiden inde til at sælge alt, så risikoen for yderligere tab forsvinder? Eller er det omvendt nu, at sparegrisen hjemme på skrivebordet skal tømmes over i aktier?

Det har vi spurgt en af Danmarks største eksperter i aktier om, nemlig direktør hos LD Markets, Marlene Nørgaard. Hun har i mere end 20 år rådgivet små private investorer og fulgt aktiernes ofte dramatiske skuespil på tætteste hold siden starten af 1980’erne.

Hendes første råd er, at man skal anlægge en forholdsvis passiv strategi og lade være med at skifte aktier ud, som vinden blæser. Det fører kun til én ting: Tab og spild af penge til kurtage.

Aktier, obligationer, valutakurser og andre ting på de finansielle markeder, er så godt som totalt umuligt at sige noget helt sikkert om.

»Derfor skal man som lille privat investor for alt i verden ikke hoppe ind og ud af markedet og handle flere gange om ugen. Det er en kæmpefejl, mange begår. Det er og bliver umuligt, at ramme toppe og bunde. Kunne man det, blev man rig på ingen tid. Men det kan højst én ud af én million gøre, og det er ofte rent held, hvis det lykkes,« siger Marlene Nørgaard.

Nerver og penge
Aktier mener hun tværtimod skal ses som en langsigtet og stabil investering. Man skal have både nerver og penge til at tage nogle store ture - op og ned - på børsen, hvis man sætter penge i aktier. Har man ikke pengene eller de gode nerver, er det bedre at holde sig helt væk fra aktier.

»De daglige bølgeskvulp skal man glemme alt om. Mange ødelægger en masse for sig selv, fordi de tror, de kan forudse om kurserne falder eller stiger i kurs på mandag eller på tirsdag,« siger Marlene Nørgaard.

Hun tilføjer, at når kurserne falder voldsomt, som det sker i disse dage, samler de store investorer ofte lidt op. Det er gode købstidspunkter. En gylden regel på aktiemarkedet er således, at det ofte er en god ide at gå mod strømmen.

»Så hvis der er gode solide selskaber, man længe har gået og drømt om at sætte penge i, så er der en måske en mulighed nu,« siger Marlene Nørgaard.

Man skal dog være klar over, at når man køber en aktie, så er der en anden, som sælger. Sælgeren tror, at kurserne har toppet og vil falde. Ellers ville vedkommende jo ikke sælge. Derfor er alle på aktiemarkedet groft sagt ens fjender. Alle er ude efter gevinst, og den smarte forsøger hele tiden at narre den mindre smarte. Derfor kan ingen heller komme med megen seriøs hjælp. Man er nødt til at tænke og handle selv.

Det gælder også om at tænke på, at en klippefast naturlov på aktiemarkedet er, at risiko og afkast hænger nøje sammen. Loves der høje afkast til lav risiko, er det fup og fidus. Sådan er spillereglerne ikke.

Spredning
Derfor mener aktieeksperten Marlene Nørgaard også, at man skal sprede sig på flere ting og lade være med at satse hele butikken på enkelte selskaber eller risikofyldte lande i Østeuropa, Kina eller andre steder, bare fordi de historisk har givet store afkast.

»Man skal ikke sætte alle penge i aktier, men også have noget i obligationer, et fritidshus eller helt andre ting. Man kan passende også have en del i kontanter. De giver godt nok ingen renter, men nul i rente er trods alt bedre end et kurstab,« siger Marlene Nørgaard.

Nødlidende
Den aktuelle usikkerhed omkring aktier hænger især sammen med de nødlidende lån og faldende priser, som ses på det amerikanske boligmarked. Det kan måske betyde, at en økonomisk afmatning er på vej. Men med mindre man er en meget stor pessimist, bliver den næppe alvorlig eller langvarig. Forudsætningerne for vækst og høj indtjening er i hvert fald bedre på globalt plan lige nu, end nok tidligere før i historien. Masser af ny teknologi er til rådighed og nye markeder er åbnet masser af steder. Oliepriserne er nok høje, men ikke alarmerende. Der er også ledige penge i omløb nærmest som aldrig før