Gode ideer ender ofte i "dødens gab"

Manglende finansiering rammer hver tredje iværksætter. Dansk Industri kalder hullet i kapitalmarkedet for dødens gab.

Iværksættere med gode eller ligefrem geniale ideer kan ikke altid skaffe kapital til at realisere drømmene og få produktet på markedet. De fanges i et kapitalmæssigt ingenmandsland, hvor hverken banker, ventureselskaber, "business angels" eller Vækstfonden vil være med, skriver Børsen.

DI og Dansk Iværksætterforening vil have Vækstfonden til at hjælpe med at lukke hullet, og Vækstfonden erkender problemet.

"Det er et stort problem for mange iværksættere, der enten må lade livet, eller som må beskære projektet, fordi de mangler kapital. Der sker det, når iværksættere ikke får den nødvendige kapital i første hug, at de kommer ind i en slags "stop-and-go-proces", hvor de hele tiden skal stoppe op og bruge tid på ny kapitalrejsning frem for drift," siger Sune K. Jensen til Børsen. Han er konsulent i erhvervsorganisationen Dansk Industris (DI) iværksætter- og MMV-sekretariat.

"Dødens gab", som DI kalder hullet i kapitalmarkedet, opstår paradoksalt nok ikke der, hvor der skal bruges flest penge. Det er nemlig typisk i biotek-, IT- og andre højteknologiske virksomheder, der har stor bevågenhed.

Det er typisk mindre produktionsvirksomheder eller servicevirksomheder, der ikke finder interessede partnere på kapitalmarkedet - den potentielle gevinst er nemlig sjældent stor nok.

Kilde: Børsen