GN tager til genmæle i patentsag mod Oticon

GN Store Nords høreapparatforretning, GN Resound, som i sidste uge fik et midlertidigt forbud mod salg af visse af selskabets ældre produkter i Danmark af Østre Landsret, tager nu til genmæle.

ARKIVFOTO. GN Store Nord. Afprøvning af dvs. produkter i forskellige lydbokse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbuddet er nedlagt på baggrund af en anmodning fra den danske rival Oticon (ejet af William Demant Holding, red.), der påstår, at GN Resound har krænket selskabets patent. Det er dog ikke en sag, der bekymrer GN Resound stort.

Hos Oticon lyder vurderingen ellers, at salgsforbuddet også bør omfatte de succesrige Made for iPhone-produkter, Resound Linx og Resound Linx2.

- Resound Linx2 (GN's seneste Made for iPhone-produkt, red.) bør også være omfattet - patentet er også validt over for dem. Selv om der er lavet nogle ændringer i produkterne, bør vores patenter fortsat gælde, og det vil vi også have afprøvet ved retten, sagde Søren Nielsen, der er administrerende direktør hos Oticon, til Ritzau Finans i sidste uge.

- Vi ser det ikke som en sag om gamle produkter - vi ser det som en sag om de produkter, som GN har på markedet, fortsatte han.

Den forklaring køber man dog ikke hos GN Store Nord.

- GN ser ingen grund til bekymring. Vi mener stadig ikke, at Resound Linx eller Resound LiNX2 krænker Oticons patenter. Dertil kommer, at Resound Linx2 benytter en helt anden antenneteknologi end de omtalte gamle produkter, der er blevet ramt af det midlertidige forbud. Det er en forkert fortolkning af patenterne, at de også skulle dække Resound Linx2, oplyser selskabet til Ritzau Finans.

Selv hvad angår det midlertidige forbud af salg af de ældre produkter, erklærer GN Store Nord sig lodret uenig i, at der skulle være tale om et patentbrud. Faktisk mener selskabet slet ikke, at Oticons patent er gyldigt.

- Det Europæiske Patentkontor har i dets foreløbige vurdering af sagen tilkendegivet, at patentet er helt eller delvist ugyldigt. Vi forventer derfor, at det europæiske patent bliver underkendt, og den danske brugsmodel, som forbuddet er delvist baseret på, med stor sandsynligvis også bliver underkendt - og at forbuddet dermed bliver ophævet, oplyser GN til Ritzau Finans.

KAN BREDE SIG TIL USA

Hos Oticon føler man sig dog meget skråsikker, når det kommer til patentets gyldighed og omfang. Her vil man også have bredt sagen til USA, hvor et lignende salgsforbud bør komme på tale, lyder det fra selskabet.

I USA er der derfor allerede en lignende sag i gang, hvor Oticon vurderer, at selskabet står godt.

- Vi føler os godt klædt på - specielt i USA. Derfor ser vi det her som en del af en samlet proces. Det klart vigtigste er, at vi også får samme medhold i USA. Vi mener, at GN har konkurrencemæssige fordele på baggrund af nogle teknologier, som vi har patent på, sagde Søren Nielsen i sidste uge, da afgørelsen i Danmark faldt.

Han fastslog dog, at afgørelsen i Danmark, som GN Resound i øvrigt allerede har afleveret indsigelse mod, ikke betyder, at vejen allerede er banet for et lignende forbud i USA.

- Sådan nogle rettigheder er aldrig fuldstændig homogene forskellige steder i verden. Det er flere af hinanden uafhængige sager, og derfor arbejder vi på flere parallelle ting på én gang.

Heller ikke på den front føler GN Store Nord sig dog på nogen måde truet.

- Vedrørende at eventuelt brede sagen til USA, så er der ingen sammenhæng med den nuværende sag i Danmark. Vi står endnu stærkere i forhold til at få patentet kendt ugyldigt i USA, da de amerikanske patentmyndigheder allerede har indledt en invalideringsproces vedrørende dette patent, oplyser selskabet.