GN Store Nord henter milliarder i voldgift

GN Store Nord fik ved en voldgiftsret i Wien ret i krav om retten til en større overskudsandel af polsk fibernet i milliardklassen. TDC får en bid af kagen.

Foto: Keld Navntoft
GN Store Nord blev fredag cirka 2,2 milliarder kroner rigere. Det står klart efter en afgørelse i en østrigsk voldgiftsret.

Voldgiftsretten i Wien har tilkendt to milliarder kroner til selskabet DPTG I/S, som GN Store Nord ejer 75 procent af. Dertil skal lægges renter for perioden fra 1994 til 2004, hvilket ifølge GN er anslået til 0,9 milliarder kroner. Det betyder, at GN Store Nord får knap 2,2 milliarder, hvilket svarer til cirka 1,9 milliarder kroner efter og juridiske omkostninger.

TCD ejer de sidste 25 procent af DPTG og får derfor en andel på cirka 725 millioner kroner, hvilket svarer til 500 millioner kroner efter skat.

Modparten i sagen er den polske telekommunikationskoncern TPSA.

I årevis har parterne skændtes om størrelsen af overskuddet fra det polske fibernet, som GN Store Nord har været med til at anlægge. GN Store Nord mener, at DPTG er blevet snydt for en overskudsandel på fem milliarder kroner i en periode på 10 år.

Aftalen var, at DPTG skulle have 14,8 procent af overskuddet fra data-fibernettets drift, og den østrigske voldgiftsret fandt belæg for, at DPTG ikke har fået den andel af overskuddet, som selskabet havde ret til.

I første omgang skal de mange penge bruges til at tilbagebetale selskabets gæld eller styrke den kontante beholdning, oplyser bestyrelsesformand i GN Store Nord Per Wold-Olsen i fondsbørsmeddelelse.

- Vi har brugt meget tid på at overveje, hvordan vi kan anvende pengene for at tilgodese vores aktionærers interesse bedst muligt, inklusive overvejelser om forskellige strategiske muligheder. Nu hvor kendelsen er afsagt, vil vi omhyggeligt færdiggøre vores overvejelser, siger han.

Sagen mod TPSA er ikke slut endnu. DPTG vil indgive yderligere krav for den resterende aftaleperiode fra medio 2004 til 2009.

I dag beskæftiger GN Store Nord sig primært med produktion af headset og høreapparater.

/ritzau/