GN ryster ikke på hånden: Vi står stærkt i patentsager mod Oticon

Et patentkrav fra Oticon mod GN Resound har fået stor bevågenhed fra investorer og medier. Blandt andet har det medført spørgsmål om, hvorvidt udfaldet af patentsagerne vil påvirke GN Resound finansielt. Men det afviser danske høreapparatproducent GN Resound.

Adm. direktør Anders Hedegaard i GN Resound Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

GN Store Nords høreapparatforretning, GN Resound, ryster ikke på hånden i den meget omtalte patentsag anlagt af Oticon, der omfatter en lang række af GN Resounds produkter.

Selskabet mener nemlig ikke, at det krænker nogen patenter, og samtidig vurderer GN Resound også, at Oticons patenter slet ikke er gyldige.

- Vi fastholder, at der overhovedet ikke er en patentkrænkelse. Vi er ganske sikre på, at vi har en stærk sag, så patenterne kan blive kendt ugyldige, og vi kan operere frit, siger Anders Hedegaard, der er administrerende direktør hos GN Resound, ved en ekstraordinær præsentation under den årlige høreapparatmesse hos Europäische Union der Hörgeräteakustiker (EUHA) i Nürnberg.

Han påpeger dog, at der er en risiko for et dårligt udfald af sagen for GN Resound. Men det er en lille risiko, fastslår han.

- Alle retssager indeholder en risiko, så når der er en sag, er der også en risiko, siger Anders Hedegaard.

Ifølge ham er patentsagen mod Oticon ganske usædvanlig i en branche, hvor patenter - og sager om disse - ellers er ganske normalt.

- Patentsager er en del af vores branche. Vi har over de seneste år kørt en række sager. Vi vinder en del, og vi indgår en del forlig. Så at have en sag mod en af vores største konkurrenter er ikke usædvanligt. Men opmærksomheden omkring netop denne sag gør den usædvanlig, siger Anders Hedegaard.

Hele sagen mellem Oticon og GN Resound startede i april 2014, da Oticon indgav en påstand om patentkrænkelse fra GN Resound i forbindelse med produkterne Resound Verso og første generation af Made for iPhone-høreapparatet Resound Linx.

Sagen omfattede kun de to produkter - og kun salget af dem på det danske marked. GN Resound valgte straks derefter at give sagen videre til Det Europæiske Patentkontor, fordi selskabet ikke mente, at patentet var gyldigt.

I første omgang blev sagen afgjort til GN Resounds fordel i januar 2015, men i august blev sagen i en anke afgjort til Oticons fordel, hvorfor der blev nedlagt fogedforbud mod salget af GN Resound-produkterne i Danmark.

De danske domstole har dog ifølge GN Resound ikke fuldt ud vurderet, hvorvidt patentet er gyldigt, og derfor afventer selskabet en afgørelse fra Det Europæiske Patentkontor vedrørende patentets gyldighed. Den ventes i februar 2016.