GN har udsigt til flere milliarder

Hvis GN Store Nord har heldet med sig i et par udestående retssager, står selskabet til at få nye milliarder i kassen. Faktisk lige så meget som den aktuelle markedsværdi.

GN Store Nord har retssager i støbeskeen, der i bedste fald kan indbringe lige så meget som høreapparat-producentens aktuelle markedsværdi på 8,8 mia. kr.

Efter en østrigsk voldgiftsret i fredags tilkendte GN Store Nord en erstatning på to mia. kr. fra det polske teleselskab TPSA, er der håb om yderligere midler fra samme kilde. Der er nemlig en fase II i sagen, som kan give endnu mellem en og 1,5 mia. kr. til GN Store Nord.


Sagerne mod det polske selskab er dog små i forhold til en bebudet retssag mod den tyske stat, der - ifølge den tyske højesteret - uretmæssigt blokerede for GN Store Nords salg af GN Resound. Her er erstatningskravet svimlende 7,5 mia. kr.

Mens fase II af TPSA-sagen formentlig er hurtigt overstået, har den tyske sag længere udsigter og kan ske at skulle behandles i tre retsinstanser, hvis alle ankemuligheder udnyttes.

Strid om fibernet

Erstatningen fra TPSA - med France Télécom som storaktionær - følger af en ni år gammel strid om indtjeningen fra et fibernet, som et selskab ejet af GN og TDC har lagt i jorden.

De to danske selskaber vil få erstatning for overskuddet på fibernettet i perioden 1994-2004. Den nævnte fase II i sagen handler om indtjeningen i perioden fra 2004 og til nu.


Men første del af sagen udstikker ifølge GN Store Nord retningslinjerne for sagens andet akt, hvorfor den bør kunne overstås hurtigere.

Sagen mod den tyske stat handler om, at de tyske konkurrencemyndigheder underkendte saglet af GN Resound til Sonova i 2007.

Aftalen manglede ellers kun myndighedernes godkendelse, men fik altså nej. En afgørelse som siden er blevet underkendt af Tysklands højesteret.

Og da Resound siden er faldet værdi, søger GN Store Nord tabet dækket hos myndighederne.