GN-formand: Aktiekursen blev ramt af enkeltsager i 2015

GN Store Nord havde ikke et godt 2015, hvis man skæver til aktiekursen alene.

GN Store Nord havde ikke et godt 2015, hvis man skæver til aktiekursen alene. REUTERS/Heinz-Peter Bader/Files Fold sammen
Læs mere
Foto: HEINZ-PETER BADER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder den umiddelbare fortolkning fra selskabets bestyrelsesformand, Per Wold-Olsen, der dog ser enkeltstående sager som forklaringen på, at der var pres på GN-aktien sidste år.

Han peger blandt andet på de meget omtalte patentsager mellem GN Resound og rivalen Oticon, der nu er afsluttet med forlig, samt det øgede fokus på større konkurrence på markedet for høreapparater - idet en stribe af GN Resounds rivaler gør klar til at lancere nye 2,4 GHz-produkter i 2016.

»2015 var ikke et godt år for GN Store Nord med hensyn til aktiekursen. Den faldt, og ser man på det samlet set, er det ikke godt og ikke tilfredsstillende,« siger Per Wold-Olsen i forbindelse med torsdagens ordinære generalforsamling i GN Store Nord på Frederiksberg.

»Men som jeg ser det, handler det meget om enkeltstående sager. De fleste har hørt om patentsagerne med Oticon og de mange diskussioner om direkte konkurrence på 2,4 GHz. Det har haft en påvirkning på kursen. Jeg håber dog, at I – når I forlader salen her i dag – deler min opfattelse af, at virksomheden fundamentalt kører godt – faktisk meget godt. Efter min mening er vi gået styrket ud af 2015 og ind i 2016,« fortsætter Per Wold-Olsen.

I 2015 faldt GN-aktien med godt 7 pct. fra 134,80 kr. til 125,30 kr. Siden er aktien dog kommet igen og handles torsdag i 134,60 kr. efter en stigning på 0,2 pct.

Svagt netcom og svindelsag trak ned

Med til at presse GN-aktien sidste år var også sagen om tilsyneladende omfattende regnskabssvindel i det amerikanske datterselskab Beltone, der kostede en nedskrivning på 150 mio. kr. og gav store forstyrrelser i regnskabet for andet kvartal, der ellers for GN Resounds vedkommende var ganske pænt.

»Det er irriterende støj i et kvartal, der ellers er rigtig godt i GN Resound. Vores tidligere finanschef i Beltone har begået regnskabssvindel i 2012, 2013 og 2014, og det har vi så fået mistanke om i løbet af andet kvartal, hvorfor vi har gennemført en stor intern revision, der har afsløret det,« sagde Anders Boyer, GN Store Nords nu afgående finansdirektør, til Ritzau Finans i forbindelse med halvårsregnskabet i august.

Med til at presse GN Store Nord-aktien i forbindelse med halvårsregnskabet, hvor aktien på dagen faldt med 9,6 pct., var også en noget svagere end ventet udvikling i GN Netcom, der måtte nedjustere forventningerne ganske betragteligt i den forbindelse.

I de sidste to kvartaler af 2015 kom GN Netcom dog pænt tilbage og levede dermed op til de justerede forventninger.

»Det var et usædvanligt svagt marked for særligt Unified Communications og CC&O hos Netcom i første halvår,« kommenterer Per Wold-Olsen på torsdagens generalforsamling.

Vil beholde forspring i Resound

Vedrørende 2016 er formanden mere optimistisk i forhold til både GN Netcom - og også i forhold til en fortsat god udvikling i høreapparatforretningen GN Resound.

For GN Netcom peger han blandt andet på, at udviklingen igen er blevet normaliseret, og at salget af de såkaldte Unified Communications-headsets har bredt sig fra udelukkende store virksomheder til også at omfatte mellemstore og mindre virksomheder.

Og generelt skal der over hele selskabet arbejdes med at blive endnu mere professionelle, lyder løftet fra Per Wold-Olsen.

I relation til høreapparatforretningen fastslår han, at GN Resound skal beholde sit teknologiske forspring, selv om konkurrenterne står på spring med nye trådløse løsninger - illustreret ved William Demant Holding, der i sit årsregnskab løftede sløret for en snarlig lancering af et nyt 2,4 GHz-produkt gennem hovedbrandet Oticon.

»Vores innovationsmaskine kører fortsat på fuld kraft. Og jeg kan forsikre jer om, at vi vil arbejde hårdt på at beholde vores teknologiske forspring – også med de nye 2,4 GHz-produkter, som vores konkurrenter har sagt, at de vil bringe på markedet i 2016,« siger Per Wold-Olsen.