Gmail blokeret i Kina

I flere dage har al adgang til Googles e-mailtjeneste været spærret. Den kinesiske regering afviser at kende til blokering.

Googles meget brugte posttjeneste Gmail er nu næsten umulig at tilgå fra Kina. Arkivfoto: Jason Lee, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden i fredags har Googles meget anvendte e-mailtjeneste Gmail været blokeret i Kina, som dermed skærper striden med internetgiganten.

Et stort antal Gmail-adresser har i nu flere dage været blokeret, oplyser borgerrettighedsgruppen GreatFire.org i Kina. Google selv siger, at »vi har undersøgt det, og der er teknisk intet galt i vor ende«, men at man har noteret sig et voldsomt fald i antallet af brugere af den gratis Gmail-tjeneste, som hører til blandt de mest benyttede i verden.

Adgang begrænset siden juni

Den amerikanske regerings talsmand, Jeff Rathke, »opfordrer Kina til at melde ud om sin håndtering af internationale selskaber og overveje de signaler, som man sender til markedet med sådanne handlinger«.

Næsten alle Google-tjenester har været kraftigt begrænset i Kina siden juni 2014, men indtil i sidste uge har Gmail-brugere fortsat kunnet hente deres post ned via PC-programmer og mobile applikationer og dermed stadig bruge posttjenesten, selv om den ikke kunne tilgåes direkte via nettet som hidtil.

I sidste uge blev disse muligheder også spærret. Herefter kan man kun tilgå Gmail i Kina ved at bruge en krypteret forbindelse, en såkaldt VPN (virtuelt privat netværk).

Avanceret internetcensur

Kina er kendt for at udøve skarp censur på nettet, og navnkundig er »The Great Firewall« - et ordspil på den kinesiske mur og de såkaldte brandmure, som på PCer styrer, hvilke programmer der får lov til at gå på nettet. »The Great Firewall« anses for at høre til blandt de mest avancerede mekanismer til internetcensur.

Spændingerne mellem Google og den kinesiske regering begyndte op til 25-året for de blodige begivenheder på Den Himmelske Freds Plads i den kinesiske hovedstad Beijing, hvor myndighederne slog hårdhændet ned på demonstranter, som krævede mere demokrati.

Google nægtede at underlægge sig kinesisk censur.

Talsmand Hua Chunying fra det kinesiske udenrigsministerium siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at hun ikke kender til, at Gmail skulle være blokeret. Hun understreger, at den kinesiske regering ønsker at skabe et godt erhvervsmiljø for udenlandske investorer.