Globale virksomheder ser gyldne muligheder i Iran

Det forventes, at atomaftalen mellem Iran og Vestens ledere vil åbne for nye forretningsmuligheder og udenlandske investeringer i primære sektorer såsom olie og gas og produktion af køretøjer og fly.

Irans præsident Hassan Rouhani d. 14/7-15 Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Det skriver Financial Times.

- Dette er et historisk øjeblik og et gennembrud for globale investorer, der nu kan investere i et af de mest interessante vækstmarkeder, siger Rouzbeh Pirouz, bestyrelsesmedlem i investeringsfonden Turquoise Partners, til Financial Times.

Royal Dutch Shell, Italienske ENI og Glencore har allerede besøgt Tehran, og ifølge Financial Times har flere europæiske og amerikanske virksomheder valgt at gøre det samme. Den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel, har planer om at lede en delegation til Iran i løbet af de kommende dage for at imødekomme den stigende efterspørgsel fra tyske virksomheder, der ønsker at gøre deres indtog på det iranske marked, som vurderes at have en værdi på omkring 10 mia. dollar.

Analytikere gør dog opmærksom på, at det vil tage mindst et år for den iranske økonomi at nå et stabilt leje. De seneste år har været præget af økonomisk usikkerhed, der blandt andet skyldtes USA's sanktioner og restriktioner i banksektoren, hvilket har reduceret Irans adgang til det globale finansielle system. Derudover har landet lidt under en række korruptionsskandaler, som har skræmt flere udenlandske investorer væk.

Den iranske økonom Mousa Ghaninejad forholder sig dog optimistisk til fremtiden og håber på at se en stærkere tillid til markedet, der både skal fremme den iranske olie sektor og reducere den høje arbejdsløshed.

/ritzau/FINANS