Globale fødevarefirmaer

Hvor bliver svinene af?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har hørt meget om problemerne på Danish Crown, men i fjor gik det ganske godt. Indtjeningen og omsætningen steg. Nu mangler man svin at slagte. Danske bønder kører dem i stedet til Tyskland, hvor de får mere for varen. De manglende svin bliver nok svære at hente i Litauen, hvor danske Idavang – Litauens største svinefarm – producerer dem i hundredtusindvis til rigtigt gode penge. Næsten lige så mange, som de danske landmænd i Polen Invest tjener på at lave svin her. Tankevækkende, hvad globaliseringen har betydet for denne branche.

De øvrige danske producenter har det svært. Bedst klarer fjerkræslagterierne Danpo og Rose Poultry sig, men ligefrem imponerende er deres resultater dog ikke.

Nye muligheder for vækst


Branchens kæmpe, Arla Foods, præsterer både vækst og stigende overskud. Topchef Peder Tuborgh har proklameret, at en større del af overskuddet nu skal tilbage til mælkebønderne. Spændende at se, om han kan få virksomheden til at vokse på et svagere kapitalgrundlag.

Hans lille konkurrent Thise klarer sig også pænt og tjener flere penge relativt set end Arla – ikke mærkeligt, når man ser, hvor meget Thise-produkterne efterhånden koster i Irma.

Tankevækkende, hvor meget du også kan tjene på at sælge mælkeprodukter i Afrika. Emborg-familien i Aalborg har lige solgt Fan Milk til kapitalfonden Abraaj Group med hjemsted i Dubai. Kontinentet syd for Sahara er spændende i disse år.

Hård konkurrence om hyldeplads


Det danske rigsfællesskabs største fiskeproducent, Royal Greenland, er ved at være færdig med en turnaround under ledelse af den tidligere Ecco- og Idémøbler-direktør Mikael Thinghuus. Fremgangsmåden synes at være bedre ledelse, mere kundefokus og koncentreret salgsarbejde. Overskuddet er stigende, men når stadig ikke op på niveauet hos den mindre grønlandske konkurrent Polar Seafood.

I den »danske« del af branchen er det værd at notere sig, at Sæby Fiskeindustri har fået vendt den katastrofale udvikling i 2011. Et generationsskifte var ved at gå galt, men den gamle gren af familien har fået rettet skuden op – nu går det fremad igen.

Generelt er det dog svært at tjene gode penge i branchen. Råvarerne er dyre og konkurrencen om hyldepladsen i detailhandlen hård.

En flot turnaround


Carlsberg rykker ikke rigtigt. Rusland er svært, og på det asiatiske vækstmarked mangler bryggeriet partnere.

Bedre går det hos miniputten Royal Unibrew, der er en flot turnaround-historie under den gamle mærkevare- og tobaksmand Henrik Brandts bundlinjefokuserede ledelse.

Måske skulle Carlsberg begynde at tage spiritus på produktpaletten. Hans Just tjener i hvert fald godt som importør af førende mærker til det danske marked. Derimod skal Carlsberg nok holde discount fra døren. Harboe er ikke nogen god forretning i disse kriseår.

Småkager hitter


Vil du tjene penge på kager, så bag småkager på smør og læg dem i dåser med H.C. Andersen-figurer på.

Kelsen Småkager – indtjeningskongen i denne branche – er netop solgt til den internationale fødevaregigant Campbell Soup Company. Når man ser tallene, forstår man godt hvorfor.

Derimod skal du glemme alt om rugbrød. Både Kohberg og Schulstad har problemer med deres ”levebrød”.

Toms og Haribo var ramt af fedtafgiften i fjor. Det vil nok gå bedre i år, selv om mange afgifter stadig plager slik- og konfekturebranchen.

Vi er gode til ingredienser


Vi er gode til ingredienser i Danmark – se bare Chr. Hansen, som nu er børsnoteret igen. Osteløbe - det ved man, hvad er. Det gamle Danisco – nu Du Pont – er også ved at komme til hægterne igen oven på det amerikanske opkøb.

Nordic Sugar producerer en mio. ton af det hvide guld om året og investerer på fabrikken i Nakskov. Snart gives EU-kvoterne for sukkerroer fri, og så er det spændende, hvor den tyskejede koncern vil lægge vægten.

Mel er det generelt svært at tjene på. Derimod er kartoffelmel lidt af en guldgrube for dansk landbrug.

Tobakken er yderst lønsom


Det er mere lukrativt at producere nydelsesmidler end næringsmidler. Den absolutte etter i branchen er cigar- og pibetobaksproducenten Scandinavian Tobacco Group, som er resultatet af en fusion med Swedish Match; svenskerne ejer 49 procent og Skandinavisk Holding 51 procent. Derefter kommer den BAT-ejede cigaretproducent House of Prince. Og cigaretproduktion er fortsat umådeligt lønsomt, selv om det bliver stadig sværere at sælge cigaretter. Man skal ikke lade sig distrahere af, at Halberg tjener knap så mange penge. Familien er begyndt at bruge dem i andre brancher som f.eks. hoteldrift.

Om man kan kalde chips for et næringsmiddel er i bogstaveligste forstand en smagssag, men indtjeningen er fremragende for norskejede Kims. Chokoladebarer fra Mars er den samme historie.

Derimod skal man ikke bygge ny produktion i Danmark og sælge dybfrosne kvalitetsgrøntsager som ærter og gulerødder dyrket økologisk i Danmark. I hvert fald har belgisk-ejede Ardo foreløbig kun tabt penge på at investere i ny fabrik i Orehoved på Falster.

Se regnskabstallene for de 1.000 største virksomheder:

Her finder du et excelark med Guld1000-analysen inklusiv kontaktoplysninger: