Global teknologigigant satser på dansk udlicitering

Kombinationen af danske gigantinvesteringer i nye hospitaler og politiske udmeldinger om udlicitering får Philips til at satse på markant vækst i Danmark. Danmark kan blive et innovativt testlaboratorium for sundhedsvirksomheder, mener Philips globale topchef.

Philips globale topchef, Frans van Houten, var forleden i Odense, hvor koncernen har etableret et health care-innovationscenter i samarbejde med Region Syddanmark. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Danmark over de næste ti år skal bygge nye hospitaler for over 40 mia. kr., vil vi se en flodstrøm af nye innovative sundhedsløsninger, og de enorme investeringer kan blive en kæmpe løftestang for vækstivrige private virksomheder.

Forudsigelsen kommer fra Philips globale topchef, hollandske Frans van Houten, der vil bruge Danmark som en slags testmarked for innovative løsninger i sundhedsvæsenet på grund af den unikke situation med mange store hospitalsbyggerier på samme tid. Han forventer, at et stort antal private virksomheder vil bruge de store hospitalsinvesteringer som afsæt til at afprøve nye produkter og løsninger.

»Det danske sundhedssystem er præget af en gammel infrastruktur, der skal fornyes over en årrække. Befolkningen er aldrende, og der bliver mangel på læger og sygeplejersker. Det skaber tilsammen »a perfect storm« for innovation i sundhedsvæsenet,« siger Frans van Houten i et interview med Berlingske Business.

De fleste danskere kender formentlig Philips bedst som producent af fladskærme og stereoanlæg, men koncernen har skiftet fokus og frasolgt meget af forbrugerelektronikken. Nu satser selskabet på, at danskerne fremover i vidt omfang skal stifte bekendtskab med Philips-produkter i det danske sundhedssystem.

»Vi ser store muligheder i Danmark på en lang række områder i forbindelse med fornyelsen af sundhedsvæsenet. Det handler både om avancerede teknologiske produkter og om selve bygningerne og de generelle lysforhold,« siger Frans van Houten.

Innovationscenter i Odense

Philips fik sidste år den første aftale på plads i forbindelse med de nye sygehusbyggerier, da koncernen lavede en aftale med Region Syddanmark om at undersøge, hvordan bygninger, belysning og lysterapi kan gøre et sygehusophold bedre. Samtidig har koncernen etableret et health care-innovationscenter i Odense i samarbejde med regionen.

Frans van Houten spår, at vi i forbindelse med hospitalsbyggerierne vil se en lang række nye løsninger, der vil åbne markedet for danske virksomheder. Det gælder bl.a. inden for telemedicin, hvor avancerede løsninger både kan sikre en mere effektiv behandling og betydelige besparelser pga. begrænsningen af indlæggelser.

»Vi kommer til at se langt mere intensiv behandling af patienter på afstand, hvor de bliver hjemme, mens lægerne kan følge deres udvikling i detaljer på en lang række parametre. Det sker via sensorer, der løbende måler ilt, hjerterytmer, temperaturer, bevægelsesmønstre m.m. hos patienterne,« siger han.

Større rolle for private

Philips-topchefen har noteret, at der både fra de danske regioner og på nationalt plan er kommet klare meldinger om, at private virksomheder skal spille en stor rolle i fornyelsen af sundhedsvæsenet.

Regeringen har meldt ud, at private virksomheder skal have rig mulighed for at afprøve ny teknologi og nye driftsløsninger i forbindelse med de nye milliardbyggerier. Der skal bl.a. igangsættes en række forsøgsprojekter, hvor private virksomheder i samarbejde med det offentlige skal udvikle nye innovative løsninger.

Samtidig fastslog erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i Berlingske Business kort efter sin tiltrædelse som minister, at private sundheds- og velfærdsvirksomheder meget vel kan få langt flere opgaver i fremtidens sundhedsvæsen.

»Hvis man kan tjene penge på uddannelse og sundhed, er det da tudetosset ikke at gøre det,« sagde Henrik Sass Larsen, der samtidig understregede, at det afgørende er, at der fortsat er fri og lige adgang til sundhedsvæsenet.

Alligevel er det dog endnu uklart, hvor langt Henrik Sass Larsen og resten af regeringen vil gå. Regeringen har eksempelvis hidtil afvist, at private virksomheder skal have bedre betingelser for drift af plejehjem, hospitaler og genoptræningsområder.

Frans van Houten er efter en række møder med centrale politikere ikke i tvivl om, at private selskaber kommer til at bidrage mere til det danske sundhedsvæsen.

»Alle i Danmark virker klar over, at vi skal have nye løsninger,« siger han.

Erstatning af hjerteklapper

Philips har de seneste år udviklet en lang række nye produkter i samarbejde med det offentlige i lande verden over. Et eksempel er en såkaldt hjertenavigator, et GPS-lignende system, der bruges til at udskifte defekte hjerteklapper.

»Hidtil har man haft behov for behandling via hjertekirurgi og operationer ved en åbning ved hjertet. Vores hjertenavigator kan hjælpe klinikere med at erstatte en defekt hjerteklap ved at bruge et kateter, som kan indsættes i benet og ledes op til hjertet. Patienten kan dermed blive behandlet med et betydeligt mindre indgreb og kan ofte udskrives den næste dag. En trådløs monitor ved hjertet holder øje med, at alt bliver ved med at være, som det skal være. Det er blot et ud af mange eksempler på de nye løsninger, som vi vil se langt flere af de kommende år,« siger Frans van Houten.

Han vil ikke ud med et konkret mål for den danske forretning, men han lægger ikke skjul på, at potentialet er betydeligt, og at han håber på flere og større aftaler end den nuværende aftale med Region Syddanmark. Trods det store potentiale vil Danmark dog altid være et mindre marked for Philips i global målestok.