Global passagertrafik fløj i vejret i juni

Juni var en opløftende måned for de globale flyselskaber, der til sammen oplevede en markant stigning i passagertrafikken sammenlignet med samme tid sidste år.

Der bliver flere og flere passagerer i verdens lufthavne. Fold sammen
Læs mere
Foto: ENNIO LEANZA

En opgørelse fra Den internationale lufttransport-sammenslutning (IATA) viser, at den internationale passagertrafik på et år er steget med 6 pct. målt i RPK (antal fløjne passagerkilometer). Den voksende trafik bliver noteret i alle regioner, mens flyselskaberne i Asien-Oceanien-regionen står bag halvdelen af den registrerede stigning i RPK-tallet.

»Juni var en positiv måned for passagermarkedet, og den forsigtige stabilitet i eurozonen har givet et rygstød til forretnings- og forbrugertilliden,« udtaler generalsekretær i IATA, Tony Tyler, i en pressemeddelelse.

Udover stigningen i RPK er der også noteret en øget kapacitetsudnyttelse, den såkaldte kabinefaktor (PLF), hos flyselskaberne. I juni 2012 lå den globale kapacitetsudnyttelse på 79 pct., og i år ligger tallet på 81,7 pct.

»PLF-tallet viser, at flyselskaberne er effektive til at imødekomme den stigende rejseaktivitet. Men der er stadig modvind i branchen. Væksten i BRIK-landenes økonomi begynder så småt at falde, og oliepriserne forbliver på et højt niveau. Flyindustrien sigter stadig efter at kunne opnå en indtjening på 4 dollar per passager, der for i år gerne skulle løbe op i et globalt udbytte på 12,7 mia. dollar,« siger Tony Tyler og pointerer, at der er en mindre risiko for, at små ændringer i det kommende halvår vil kunne resultere i betydelige ændringer af udsigterne for branchen.

De positive væksttal for det seneste halvår, der især skyldes flyselskaberne i Asien-Oceanien og Europa, giver ifølge Tony Tyler grund til forsigtig optimisme.

»Flyselskaber forventer fortsat vækst i efterspørgslen, hvor der samtidig er et lille håb om en forbedring i udbyttet. Det er stadig af høj prioritet hos de enkelte flyselskaber, at de kan fastholde en god omkostningsstyring. Udfordringen på længere sigt er at få serviceudbydelserne op på et niveau, hvor der også kan opleves en økonomisk fortjeneste,« siger Tony Tyler.

IATA repræsenterer 240 flyselskaber verden over, der omfatter 84 pct. af den globale lufttrafik.