Global fødevaresektor satser stort i Sydamerika

Sydamerika er ifølge eksperter ved at udvikle sig til verdens vigtigste område for produktion og eksport af fødevarer, og en række danske virksomheder investerer stort. Dansk Industri opfordrer imidlertid til en langt større offensiv.

Fernando A. Delpane arbejder koncentreret. Han er såkaldt ATL-manager på Chr. Hansens smagslaboratorium i Quilmes, der ligger i den sydlige del af Buenos Aires. Chr. Hansen har trods op- og nedture med skiftende regeringer succes på bundlinjen. Foto: Ebbe Fischer Fold sammen
Læs mere
BUENOS AIRES: Her er uendelige frugtbare områder af uopdyrket jord. En europæisk arv, der gør kulturforskellene til at overse. Og et relativt moderne produktionsapparat. Det er de faktorer der – kombineret med de lave omkostninger – har fået den globale fødevareindustri til at investere stort i Sydamerika.

Brasilien og Argentina står i dag for omkring 11 procent af verdens samlede landbrugsproduktion, og da EU og USA formentlig før eller siden lukker mere op for frihandel på området, er perspektiverne store. Foss, der leverer mejeriudstyr, er en af de offensive danske virksomheder.

»Sydamerika er verdens fremtidige spisekammer. Der er gunstige naturforhold, som man ikke har andre steder i verden, da der er masser af uopdyrket frugtbar jord – og nok vand. Tidligere samarbejdede vi med Chr. Hansen, men nu er det på en størrelse, hvor det er nødvendigt med egne selskaber,« siger administrerende direktør Peter Foss.

For nylig oprettede han derfor et datterselskab i Buenos Aires, og Peter Foss forventer, at virksomheden i løbet af en kort årrække er etableret i Brasilien. I dét land sidder den danske landbrugsråd, Anders Adamsen, på Danmarks konsulat i São Paulo. Han er endnu mere optimistisk.

»Her er en gigantisk produktion, og allerede nu er Sydamerika verdens spisekammer,« siger han fra den storby, der er Sveriges største industricenter uden for Göteborg.

Ifølge FN vil Brasilien i 2010 være verdens største landbrugsland, mens det lidt mindre Argentina i dag er verdens femtestørste fødevareeksportør.

Opråb fra DI
I Dansk Industri glæder man sig over, at de store danske virksomheder i sektoren er repræsenteret. Men markedschef i DI, Hans Peter Slente, peger samtidig på, at der utvivlsomt er et yderligere vækstpotentiale for fødevareindustrien.

»Det er DIs forhåbning, at flere danske virksomheder vil få øjnene op for mulighederne i Sydamerika og gøre forsøget. Vi ser jo, at mange af dem, som har forsøgt, er lykkedes. Vi må dog erkende, at en række mindre og mellemstore virksomheder ikke har Sydamerika som fokusmarked pga. reelle toldmure og delvist indbildte barrierer som kultur- og sprogforskelle, som i realiteten er lette at omgå,« mener Hans Peter Slente.

En stor del af den danske fødevareindustri retter sig mod procesudstyr og maskiner. Her er tolden 17-18 procent, og det burde ifølge landbrugsråd Anders Adamsen ikke afskrække. En række hollandske, amerikanske og italienske virksomheder er også ude efter markedsandele, og det gælder om at være med. Til gengæld advarer han små virksomheder mod at satse for voldsomt i Sydamerika.

»Det er ikke noget let marked, og hvis man netop har fået en eksport op at stå til Nordtyskland, så skal man nok kigge efter f.eks. Østeuropa først,« siger han.

Sydamerikas største potentiale ligger naturligvis i Brasilien, der strækker sig over næsten halvdelen af kontinentet. Men indtil videre vurderer de aktører, som Berlingske Business har talt med, at den argentinske landbrugsproduktion er på et lidt mere avanceret niveau.

»Der er mere fokus på kvalitet i Argentina, og derfor er det mere interessant for os pt. Men Brasilien er ved at komme efter det. Når giganter som Arla og Nestlé går ind med deres store kvalitetskrav, så giver det en større efterspørgsel efter vores produkter,« forklarer Peter Foss. Mens den administrerende direktør i Chr. Hansen mener, at der er plads til alle konkurrenter i disse år.

»Det er et marked, der udvider sig, så det er ikke et spørgsmål om at tage markedsandele fra hinanden. Jeg vil på ingen måde tale potentialet i Kina og Indien ned, men det er i morgen. Sydamerika, det er nu,« siger Lars Frederiksen.