Glencore dømt for bestikkelse

Det gigantiske mine- og råvareselskab, som har gjort Brøndbys bestyrelsesformand Jan Bech Andersen rig, blev i 2012 dømt for bestikkelse af EU-embedsmand. Brøndby-formanden ønsker ikke at kommentere sagen, men har tidligere kaldt Glencore »verdens bedste virksomhed«.

Glencore er forfulgt at kontroversielle sager om bestikkelse og skattesnyd. Her er virksomhedens logo fotograferet foran dens hovedkvarter i byen Baar i nærheden af Zurich i Schweiz. ?Foto: Romina Amato/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens tiendestørste selskab, mine- og råvaregiganten Glencore, forfølges af kontroversielle sager om bestikkelse og skattesnyd. Selskabet blev i 2012 idømt en bøde på tre millioner kroner for at have bestukket en EU-embedsmand. Glencore betalte hans store telefonregninger og sendte ham på ferie i Sydfrankrig. Embedsmanden leverede til gengæld fortrolige oplysninger til Glencore fra EUs landbrugsdirektorat.

Men hvorfor interesserer en dansk avis sig for et multinationalt mineselskabs bestikkelsessag? Det gør vi, fordi Glencore er kilden til Brøndby-formand Jan Bech Andersens formue, som han har investeret en god del af i den kriseramte børsnoterede fodboldklub. Virksomhedskulturen i Glencore, hvor Brøndby-formanden var partner i 12 år, er derfor en brik i puslespillet til forståelse af Jan Bech Andersen.

Jan Bech Andersen var fra 2003 leder af Glencores såkaldte shipping-arm ST Shipping og havde vel at mærke ikke noget at gøre med bestikkelsessagen, som vedrørte Glencores agro-afdeling. Som chef blev Jan Bech Andersen medejer af Glencore, og ved børsnoteringen af gigantvirksomheden i 2011 blev han meget velhavende. Den præcise størrelse af formuen holder han dog for sig selv, men kvalificerede gæt ligger i omegnen af en milliard kroner.

Bestikkelsessagen handler om, at Glencores datterselskab, Glencore Grain Rotterdam, i begyndelsen af nullerne betalte telefonregninger i størrelsesordenen 150.000 kroner for EU-embedsmanden Karel Brus og betalte hans solferie.

»Mobiltelefonen var på én gang et incitament og et instrument, som gjorde det let for ham at afsløre professionelle hemmeligheder,« vurderede dommeren ved domstolen i Bruxelles.

Karel Brus blev dømt for at videregive fortrolige oplysninger om EUs eksportsubsidier. På baggrund af oplysningerne opnåede Glencore og en fransk virksomhed, Union Invivo, en favorabel stilling, når EU udbød eksportsubsidier. Embedsmanden blev dømt til fængsel 40 måneder.

Glencore er i det meste af sin levetid blevet forbundet med kontroversielle sager. Tidligere hed virksomheden Marc Rich & Co efter den oprindelige stifter Marc Rich.

Han veg ikke tilbage for at gøre forretninger med dem, andre ikke ville lege med. Han tjente blandt andet milliarder af dollar på at sælge olie til Sydafrikas apartheidregime under FN-embargoen og med Iran under den såkaldte gidselaffære, hvor amerikanske gidsler sad indespærret på ambassaden i Teheran i måneder.

Marc Rich blev i USA sigtet for skatteunddragelse og svindel og stod til over 300 års fængsel og flygtede til Schweiz.

Da daværende præsident Bill Clinton fratrådte i 2001, benådede han som en af sine sidste embedsgerninger Marc Rich – et træk, som skabte enorm diskussion i USA. Marc Rich blev i 1994 presset til at sælge sin virksomhed til en gruppe yngre ledere, herunder Glencores nuværende topchef Ivan Glasenberger.

Jan Bech Andersen har ingen kommentarer til Glencores kontroversielle sager, men i et nyligt interview med Brøndby-formanden sagde han: »Jeg var ansat i verdens bedste virksomhed, og jeg vil ikke bruge bare to hundrededele af et sekund på at debattere noget politisk. Glencore er børsnoteret og deraf følger naturligvis normal corporate governance og CSR. Husk på, at Glencore var og er medejet af medarbejderne, så alle har et kollektivt ansvar for, at man følger reglerne. Vi har sat en standard med en meget høj moral. For Glencores vedkommende må jeg igen tilføje, at selskabet er børsnoteret – på tre forskellige børser, og jeg ved, hvor meget energi der blev lagt – og bliver lagt i, at man gør tingene korrekt og efter bogen.«