Glaxo forhandler med 50 lande om influenzavaccine

Britiske GlaxoSmithKline står til at blive en af de helt store vindere på influenzapandemien. Medicinalkoncernen har ordrer på 195 millioner doser vaccine i hus og forhandler med yderligere 50 regeringer.

Læs mere
Fold sammen
Regeringer står i kø for at købe influenzavaccine hos Europas største medicinalkoncern, britiske GlaxoSmithKline, GSK.

Samtidig med offentliggørelsen af halvårsregnskabet 2009 onsdag oplyser koncernens topchef Andrew Witty, at GlaxoSmithKline til dato har indgået kontrakter med regeringer og WHO om at levere 195 millioner doser vaccine mod H1N1-influenzaen, som breder sig med stadig større hast på den nordlige halvkugle.

”Forhandlinger med mere end 50 regeringer er i gang i øjeblikket, heraf mange på et fremskredent stadie, og jeg forvetner derfor yderligere betydeligt ordrer,” siger Andrew Witty i forbindelse med halvårsregnskabet.

Han forventer, at GSK kan begynde at sende vaccineleverancerne af sted i andet halvdel af 2009 og i begyndelsen af 2010.

Endvidere har GSK indgået en række aftaler med den amerikanske regering om at levere såkaldte pandemi-produkter til en værdig af 250 millioner dollar.

Tredobler produktionskapacitet
Men det er ikke kun efterspørgslen efter den kommende H1N1-vaccine, som GSK har under udvikling, der er eksploderet i de seneste måneder.

Også efterspørgslens efter GSK’s influenzamedicin Relenza, som er en konkurrent til det mere kendte Tamiflu, er vokset voldsomt.

Derfor har GSK investeret i en udbygning af produktionskapaciteten, som iflølge Witty betyder, at koncernen er i stand til at producere 190 millioner doser af Relanza årligt ved udgangen af 2009.

Det er mere end en tredobling i forhold til de 60 millioner doser, GSK tidligere har meldt ud.

Pandemiefterspørgsel fortsætter
Ifølge Andrew Witty er der tale om en voldsom stigning i efterspørgslen efter pandemiprodukter i øjeblikket, men behovet for behandling mod H1N1-influenzaen ventes ikke at forsvinde i de kommende år.

”I de seneste tre måneder har regeringer hurtigt styrket deres pandemi-lagre og forebyggelsesstrategier. Mens vi i øjeblikke oplever en periode med øget efterspørgsel, er det sandsynligt, at vi vil se en fastholdelse af niveauet for ordre på pandemiprodukter i de kommende år,” siger Andrew Witty.

Ramt af kopikonkurrence
Den øgede fokus på influenzavaccine og –behandling kommer belejligt for GlaxoSmithKline.

Selskabets omsætning faldt to pct. i anden kvartal til godt 6,7 milliarder pund målt i lokal valuta på grund af konkurrence fra kopiproducenter på vigtige produkter i USA. Her faldt det samlede salg 15 pct.

For første halvår som helhed var tilbagegangen tre pct. til 13,5 milliarder pund.Indtjeningen svandt også ind.

Samlet set udgjorde driftsindtjeningen før udgifter til omstruktureringer knap 2,4 milliarder pund i andet kvartal, et fald på seks pct. i forhold til samme periode 2008.