Glæd dig til efteråret: Benzinpriserne er på vej ned

Prisen på benzin falder i løbet af efteråret, vurderer Danske Bank på baggrund af de lave oliepriser.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Danske bilister kan se frem til at betale mindre, når de fremover flyder tanken. I efteråret vil de lave oliepriser for alvor begynder at påvirke benzinpriserne herhjemme, vurderer Danske Banks olieanalytikere Arne Lohmann Rasmussen.

»I takt med at vi bevæger os ind i efteråret forventer vi, at benzinpriserne kommer til at falde yderligere, hvis olieprisen bliver på det nuværende niveau,« vurderer Lohmann Rasmussen.

Der er i øjeblikket større prisforskel mellem benzin og diesel end normalt herhjemme. Årsagen er ifølge Danske Bank, at prisfaldet på benzin på det internationale marked har været markant lavere end for diesel.

»Det skyldes at benzin typisk er dyrere om sommeren fordi især amerikanerne, men også europæerne bruger langt mere benzin om sommeren end om vinteren i for bindelse med feriekørsel - den såkaldte driving season,« siger Arne Lohmann Rasmussen.

Brent-olieprisen er i løbet af de sidste par dage faldet til under 49 dollar pr. tønde. Bortset fra kort periode i januar i år har prisen ikke været så lav siden  2009, hvor den var påvirket af efterdønningerne fra finanskrisen.

Alene de sidste tre måneder er prisen faldet med tæt ved 30 pct. og prisen er mere end halveret det seneste år. Målt i danske kroner har prisfaldet dog været lidt mindre da dollaren samtidig er blevet dyrere.

»De kommende måneder vil udviklingen på olieprisen især afhænge af, om produktionen i USA igen begynder at stige og hvorledes den økonomiske vækst udvikler sig i Kina samt dollarkursen.  På den korte bane kan olieprisen sagtens falde yderligere,« vurderer Arne Lohmann Rasmussen.

Han peger dog på, at udsigten til vækst i både Europa og USA ser mere lyst ud.

»Man skal heller ikke udelukke, at Saudi Arabien på et tidspunkt vælger at skære i produktionen, ikke mindst hvis iransk olie kommer tilbage til markedet. Det er faktorer som kan få olieprisen til at stige igen. Vi ser faktisk allerede nu, at ”spekulanter” begynder at vædde på, at prisen har nået bunden,« hedder det fra Arne Lohmann Rasmussen.

Men indtil videre er der ikke tegn på, at Saudi Arabien vil dæmpe produktionen. Landet producerede ifølge Danske Bank 10,6 mio. tønder om dagen i juli. Det er det højeste niveau nogensinde. Også Irak fortsætter på trods af uroen omkring Islamisk Stat at øge produktionen, og generelt har krigen i Syrien og andre geo-politiske forhold betydet meget lidt for olieprisen de seneste måneder.

Angiveligt forsøger OPEC-landene at presse de mange nye skiferolieproducenter i USA.

»En af årsagerne til, at OPEC sidste år valgte ikke at skrue ned for produktionen var, at man ønskede at få sat en stopper for produktionsvæksten i USA. Men på trods af de lavere priser har effekten været meget beskeden og amerikansk olieproduktion er faldet meget lid,« siger Arne Lohnman Rasmussen.

Den officielle listepris for en oktan 95-benzin i Danmark var  fredag - ifølge brancheforeningen Energi- og Olieforum - 11,39 kr.

TV: Laveste oliepris i et halvt år