Glæd dig: Computeren starter på få sekunder

Allerede til næste år vil en ny teknologi gøre det muligt at starte sin computer på få sekunder.

Det tager sin tid at få computeren gjort køreklar, når man tænder for den. Det skulle meget gerne ændre sig markant fra næste år. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Nye computere vil kunne tændes og være klar til brug på blot nogle sekunder, når en af de ældste komponenter i PCerne snart sendes på pension.

Fra næste år vil nye PCere nemlig blive leveret uden den grundlæggende software, BIOS, som har levet i PCernes indre siden 1979. BIOS, der står for »basic input/output system« eller »build-in operating system« (indbygget styresystem), er det allerførste, som starter, når man tænder for computeren.

Højst fem sekunder

Det undersøger, om der findes et tastatur, en mus, en harddisk, et CD- eller DVD-drev, et skærmkort og anden vital hardware. Først derefter får den egentlige software, nemlig selve computerens styresystem, lov at tænde.

Nu bliver BIOS afløst af »Unified Extensible Firmware Interface« (UEFI), og så vil der komme fart på opstarten.

»Med UEFI kan vi komme ned på en håndfuld sekunder. Det er ikke helt på-med-det-samme, men det er allerede meget bedre, end BIOS er i stand til at klare,« siger Mark Doran, leder af UEFI Forum, til BBC.

Ligeglad med stikkene

UEFI er oprindelig udviklet af chipgiganten Intel men har siden fået flere deltagere i udviklingen. UEFI er allerede i brug i større datacentre men forventes i løbet af 2011 at blive den dominerende teknologi på PC-markedet. BIOS kæmper nemlig med alle nyskabelserne som USB-forbundne tastaturer eller de nye flashharddiske, mens UEFI ikke er bundet af, om man bruger det ene eller andet stik til at forbinde dem til compouteren.

Flere PC-producenter har de seneste år leveret computere, navnlig bærbare, med to styresystemer, nemlig Windows og så en neddroslet udgave af Linux. Sidstnævnte er klar på 15-25 sekunder og aktiveres enten som det allerførste eller kan vælges ved at trykke på en anden knap end den normale tænd-/slukknap.

Muligheden for at vælge mellem flere styresystemer er en del af UEFI