Gladsaxe nægter at bøje sig – holder fast i bødekrav til banker

Venstre kritiserer Gladsaxe-borgmester Trine Græse for at holde fast i omdiskuteret krav om bod til banker, som bankerne ikke ønsker. »Vi stiller ingen urimelige krav,« lyder det fra borgmesteren, som dog åbner for at præcisere krav.

Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe Kommune, afviser, at kommunen stiller for skrappe krav til bankerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gladsaxe Kommunes mislykkede forsøg på at finde en ny bank har taget en ny drejning.

På kommunens byrådsmøde i sidste uge fastslog borgmester Trine Græse (S), at Gladsaxe ikke ville ændre sit bankudbud i retning af andre kommuners udbud.

Som en række andre kommuner sendte Gladsaxe sine bankforretninger i udbud i kølvandet på sager om hvidvask i Danske Bank og Nordea. Kommunerne fulgte en række etiske principper samt anbefalinger fra et bankråd nedsat af Kommunernes Landsforening (KL) til kommunernes samarbejde med banker.

Men til forskel fra kommuner som for eksempel Struer, Tønder og Kalundborg stillede Gladsaxe også krav om bod for manglende orientering om hvidvask. Resultatet blev, at ingen banker ønskede at være Gladsaxes nye bank, mens de andre kommuner fik aftaler på plads med banker.

Henrik Bach Mortensen (V), byrådsmedlem i Gladsaxe Kommune

»Jeg er uforstående over for den paradoksale situation, Gladsaxe Kommune er havnet i.«


Dermed må Gladsaxe køre videre med sin oprindelige bankaftale med Danske Bank og Nordea – som kommunen ellers ønskede at komme ud af – og uden en række etiske krav, som andre kommuner har i deres bankaftaler.

Dette møder nu kritik fra Henrik Bach Mortensen (V), byrådsmedlem i Gladsaxe Kommune.

»Jeg er uforstående over for den paradoksale situation, Gladsaxe Kommune er havnet i. Nu sidder vi tilbage med en bankaftale, som et stort flertal havde et ønske om at afbryde. Man har afskåret sig fra at komme videre,« siger han og tilføjer:

»Vi er jo havnet i en situation, hvor andre kommuner såsom Struer, Tønder og Kalundborg har fået en ny bankaftale og fået introduceret alle de etiske krav. I Gladsaxes tilfælde kunne bankerne ikke gå med til uspecificerede bodskrav, men andre kommuner har kunnet leve med en model, som åbenbart ikke er god nok til Gladsaxe.«

Borgmester: »Vi stiller ingen urimelige krav«

Henrik Bach Mortensen havde forud for seneste byrådsmøde foreslået, at Gladsaxe droppede bodskravet og foretog et nyt udbud efter samme model som flere andre kommuner.

»Umiddelbart synes jeg, at vi skulle vælge at få den bedst mulige bankaftale, men for mig virker det, som om borgmesteren er mere interesseret i meget politiske markeringer,« siger han.

Borgmester Trine Græse afviser kritikken fra Venstre. Hun hæfter sig ved, at partiet selv har været med til at vedtage udbuddet og ifølge Græse selv har lagt underskrift til udformningen – og dermed også den omdiskuterede bod. Hun undrer sig derfor over Henrik Bach Mortensens udmeldinger i sagen.

»Venstre står fuldstændig bag den del af aftalen, som de selv kritiserer. Det har stået eksplicit nævnt i den dagsorden, som vi havde, da det blev behandlet i Økonomiudvalget,« siger hun.

Borgmesteren fremhæver samtidig, at der bliver stillet skrappe krav til alle kommunens leverandører.

»Vi ønsker at stille krav til alle vores leverandører om, at de overholder den samfundskontrakt, at man kan have tillid til, at virksomhederne lever op til et socialt ansvar og de etiske krav. Vi stiller ikke et eller andet helt urimeligt krav, som de ikke har mulighed for at leve op til,« siger hun.

Henrik Bach Mortensen finder det ikke underligt, at Venstre stod bag udbuddet.

»Det er vigtigere for mig at sikre borgerne og kommunen en god bankaftale end at fastholde nogle politiske krav, som er til skade for kommunen,« siger han.

Indstillet på at præcisere krav

Trine Græse erklærer sig villig til at præcisere udbuddet, hvis det kan hjælpe bankerne. Hun mener, at boden kan være blevet misforstået af bankerne.

»Vi skal have en dialog med bankerne om, hvad det egentlig er, vi stiller som krav, og præcisere nøjere, hvad det er, bestemmelsen betyder. Hvis der er noget i det her, hvor de ikke helt har forstået det relativt begrænsede omfang, det (bestemmelsen om bod, red.) kan have, så skal vi måske have præciseret det,« siger borgmesteren og understreger:

»Det betyder ikke, at vi slækker på vores krav. Men vi er indstillet på at præcisere, hvad vi egentlig mener, så man fra bankens side kan få en bedre forståelse af, hvad det handler om.«

Borgmesteren slår samtidig fast, at hun ikke er tilfreds med den bankaftale, kommunen står tilbage med, fordi den ikke rummer de nye aspekter, som KLs bankråd stod bag.

»Derfor har jeg også henvendt mig til KL og ministeren om at gå i dialog med finanssektoren om, hvordan man kan løse det her. Samtidig er vi også i dialog med vores egne banker for at finde ud af, om der er noget, vi kan præcisere, så det er nemmere for bankerne at forstå.«

For stor risiko

Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, sad med i KLs bankråd, hvor der var bred enighed om otte governanceprincipper. Derimod kunne bankernes brancheorganisation ikke bakke op om rådets anbefalinger til kommunernes bankkontrakter, fordi risikoen for en bøde ifølge Finans Danmark var for stor i forhold til den potentielle gevinst.

Også Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, har stillet sig kritisk over for Gladsaxe Kommunes bodskrav.

»Kommunen skal stoppe det her pjat. Risikoen ved at læne sig op ad KLs helt urimelige vilkår er, at borgerne ikke får de bedst mulige priser, fordi man lægger nogle ekstra filtre ind, som det ikke er en kommunes opgave at varetage,« har Lars Krull sagt til Berlingske.

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) har tidligere afvist, at KLs anbefalinger er urimelige, herunder muligheden for at pålægge økonomiske sanktioner i form af bod.