Glade medarbejdere er bolværk mod blakket ry

Modsat McDonald’s ry i befolkningen topper burgerkæden for andet år i arbejdsmiljøundersøgelse. Bl.a. fordi de møder de unge medarbejdere der, hvor de er i livet.

»Man bliver lært op i alt, hvad der foregår, og jeg følte mig som en del af det hele fra begyndelsen,« siger Sina Reimars, der har arbejdet hos McDonald’s i et par måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danskerne bliver spurgt, hvor de helst vil arbejde, scorer McDonald’s helt i bund. Når medarbejderne hos burgerkæden selv får ordet, er billedet det stik modsatte. For andet år i træk bliver McDonald’s nemlig nummer et i undersøgelsen Great Place To Work. Det står i skærende kontrast til en undersøgelse fra YouGov Zapera i marts, der placerede burgerkæden som det næstmindst foretrukne arbejdssted blandt 261 virksomheder herhjemme. Ifølge Liselotte Jensen fra Great Place To Work Institute, der står bag undersøgelsen, er der særligt to grunde til, at fastfoodkæden er populær hos medarbejderne. »De formår at ramme de unge der, hvor de er i livet. De får dels mulighed for at arbejde i et fællesskab med mange unge som dem selv, og de får dels gode muligheder for efteruddannelse og ansvar. De øvrige virksomheder i vores undersøgelse har i gennemsnit omkring 50 timers efteruddannelse, mens der er op til 300 timer om året hos McDonald’s,« siger hun.

Bedste værn mod fordomme

Hos McDonald’s på Falkoner Allé på Frederiksberg står Sina Reimars bag disken. Det har hun gjort i to måneder, efter hun forlod en læreplads som kok. Hun fremhæver kontrasten mellem den hårde tone på de restauranter, hvor hun tidligere har arbejdet, og hendes oplevelse af det samme hos McDonald’s. »Jeg har kun været her i et par måneder, men jeg er blevet taget rigtig godt imod. Man bliver lært op i alt, hvad der foregår, og jeg følte mig som en del af det hele fra begyndelsen,« siger hun. Hun kendte flere venner, der også arbejdede hos burgerkæden, så »hvorfor ikke«, som hun siger. Vennerne talte godt om stedet. Hun forestiller sig ikke en lang karriere hos fastfoodkæden, men lige nu, og når hun igen skal i gang med en uddannelse, regner hun med at fortsætte. Ifølge kommunikationschef Sara Helweg-Larsen arbejder virksomheden bevidst med medarbejdertilfredsheden i forhold til virksomhedens ry, når nu store dele af befolkningen ikke føler sig fristet af at arbejde ved friturekogerne. »Alene fordi der er så mange fordomme omkring McDonald’s, er det afgørende for os med et godt resultat i en undersøgelse som den her. Det og vores andre tiltag for de unge er i virkeligheden det bedste værn mod fordomme, som man kan forestille sig,« siger hun.

Chef, selvstændig og pædagog

Ifølge dem selv får kæden ca. 30-40 pct. flere ansøgere til ledige stillinger, end før krisen satte ind. Sara Helweg-Larsen er klar over, at det også skyldes konjunkturerne, men man forsøger derfor også at tage hånd om de unge medarbejdere, da det ofte er deres første møde med arbejdsmarkedet. Med alt fra lektiehjælp til mere efteruddannelse forsøger man at sikre dem i den tid, de er ansat. Det er i gennemsnit to år og ti måneder. Tidligere var gennemsnittet to år, fortæller hun. På Falkoner Allé har 23-årige Annika Borbye rollen som restaurantchef og ansvaret for de seks medarbejdere, der i går eftermiddag stod bag de buldrende frituregryder og kogepladerne i det trange køkken, hvor raslen fra køkkenredskaberne kæmper om opmærksomheden med lyden af beskeder om bestillinger fra kasselinjen. I alt har hun ansvar for 70 medarbejdere og omsætningen i den døgnåbne restaurant på Frederiksberg. Redskaberne til den opgave får hun blandt andet fra en HD-uddannelse på CBS, som hun læser sideløbende med arbejdet. »Mit job er en blanding af at være chef, selvstændig og pædagog, så der er nok at se til. Den yngste medarbejder er 14 år, og den ældste er 39 år, og derfor er der masser af variation i opgaverne. På HD-uddannelsen er der masser af ting, der rammer lige ned i min hverdag, mens andre har svært ved lave koblingen,« siger Annika Borbye. Muligheden for efteruddannelse omfatter også McDonald’s egen uddannelse, der er blevet godkendt som adgangsgivende til uddannelse på bachelorniveau. Virksomhedens sociale tiltag kan også være med til at styrke medarbejdernes stolthed omkring arbejdspladsen, mener Liselotte Jensen fra Great Place To Work Institute. »Man forsøger at gennemhulle myterne. Udover en række tiltag for sammenholdet på arbejdspladsen, så gør de meget for mangfoldigheden og har blandt andet vundet priser for sin evne til at inkludere folk med nedsat arbejdsevne, eller som ikke forstår dansk. Det er tiltag, som kan være med til at øge medarbejdernes stolthed omkring arbejdspladsen, som måske har været McDonald’s svage punkt tidligere,« siger hun.