Gigtsprøjte fejer dansk landbrug og Carlsberg af banen

De globale medicinalselskaber kan med et enkelt hit ramme så stor en guldåre, at salget lander på et milliardniveau, der nærmer sig de samlede udgifter til alle Danmarks sygehuse.

Medicinalbranchens omsætning er som sådan ikke på himmelflugt. Til gengæld er der nogle enkelte selskaber, som vokser helt vildt, fordi de har været heldige med at skyde papegøjen via enkeltprodukter. Her er det billeder fra Lundbeck i Valby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når de store medicinalkæmper rammer det helt rigtige molekyle, får det forvandlet til medicin, og det klarer den lange vej gennem myndigheders nåleøje, kan kursen mod svimlende milliardindtægter være lagt. Et enkelt medicinalprodukt kan salgseksplodere på en måde, så det kan blive næsten ubegribeligt.

I 2014 solgte gigtmidlet Humira fra amerikanske AbbVie eksempelvis i et omfang, der langt overgår danskernes samlede køb af cigaretter, alkohol og biler på et helt år. Midlet er for de fleste danskere en ganske ukendt størrelse, men omsatte på 12 måneder for over 70 mia. kr., hvilket er seks mia. kr. mere end Carlsbergs samlede omsætning sidste år.

De globale medicinalselskabers salgssucces skyldes blandt andet, at jordens befolkning bliver ældre og ældre. I Europa er gennemsnitslevetiden steget med otte år mellem 1960 og 2006 og forventes at stige med yderligere fem år frem mod 2050. Ifølge FN vil antallet af mennesker over 65 år til den tid være tredoblet.

»Hvis du tager det lange lys på, vil medicinalbranchen vokse, simpelthen fordi der bliver flere ældre. Derudover vil der opstå nye behandlingsmuligheder, som vil øge salgsmulighederne for de her selskaber,« siger Michael Borre, der er chefrådgiver i Nordea.

Han mener dog ikke, at medicinalselskaberne på den korte bane har kurs mod en regulær guldalder. Der ligger nemlig en større stak patentudløb og rumler rundt omkring.

»Vi står vi lige nu foran en periode, hvor det gør rigtig ondt på de store medicinalselskaber. Der er rigtig mange lægemidler, som går af patent. Og derfor skal de hele tiden opfinde noget nyt og komme med nye produkter bare for at stå stille og kompensere for den forretning, som de mister,« siger Michael Borre.

Medicinalbranchens omsætning er som sådan ikke på himmelflugt. Til gengæld er der nogle enkelte selskaber, som vokser helt vildt, fordi de har været heldige med at skyde papegøjen via enkeltprodukter.

På listen over verdens ti mest værdifulde virksomheder er der således kun blevet plads til et enkelt medicinalselskab. Det er amerikanske Johnson & Johnson, der i øvrigt også producerer husholdningsprodukter, som har sneget sig ind på niendepladsen.

Michael Borre ser ikke for sig, at de globale medicinalselskaber vil få større fodfæste på den liste sammenlignet med andre brancher. Prisen på medicinalaktier er lige nu høj, påpeger han.

»Medicinalselskaberne har gjort det rigtig godt på børserne over de seneste tre år. Investorerne har købt medicinalaktier, fordi de tilbyder stabilitet, men der er altså ikke så meget vækst. Stabiliteten har dog været guf for investorerne, der synes, at de fik for lidt i obligationer. Selskabernes aktier er dermed blevet budt op i pris. Og derfor ser jeg ikke samme potentiale for, at de kan tage et tilsvarende ryk over de næste tre år,« siger Michael Borre.

Herhjemme har Novo Nordisk vist særlig god aktieform hos medicinalselskaberne med en stigning på omkring 112 pct. over de tre seneste år. Selskabet er at finde i de globale medicinalselskabers top-ti og har siden 2008 haft dobbeltcifret salgsvækst.

Novo Nordisk overhalede for over et år siden den store tyske VW-koncern, der ud over Volkswagen står bag mærker som Audi, Skoda, Seat, Porsche og mange flere. I dag er Novo omtrent 960 mia. kr. værd, mens Volkswagen kan købes for »blot« 595 mia. kr.

Diabetesprodukter udgør omkring 80 pct. af det danske selskabs forretning, som ligger godt til på det globale marked, vurderer analytiker.

»Der bliver flere og flere diabetikere år efter år, hvilket selvfølgelig er trist. I forhold til det må vi bare erkende, at Novo står stærkt med sin produktpalette,« siger Sydbanks medicinalanalytiker, Søren Løntoft Hansen.

Det globale diabetesmarked er præget af, at befolkningsgrupper i lande fra Afrika til især Kina og Indien ændrer deres livsstil i en mere vestlig retning i takt med, at de i stigende grad flytter fra landområderne og ind til byerne.

»Stigende urbanisering, mere stillesiddende arbejde og mere vestlig livsstil er faktorer, som kan øge risikoen for at få diabetes. Derfor er perspektiverne for antallet af patienter desværre gode for medicinalselskaber, der satser på diabetes,« siger Søren Løntoft Hansen.