Gigantregning ved drop af Dankort

Det vil koste detailhandlen og forbrugerne mellem to og 3,5 mia. kroner om året, hvis f.eks. Mastercard overtager Dankortets rolle, hvilket flere i detailhandlen frygter ved et salg af Nets.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det kan blive overordentligt dyrt for danskerne, hvis salget af Nets får bankernes opbakning til Dankortet til at smuldre. Store dele af detailhandlen er bekymrede for, om vi fremover kommer til at se Mastercard og bankernes egne betalingskort erstatte det populære Dankort.

For selv om man som forbruger har den opfattelse, at Dankortet er gratis, så koster hver transaktion i gennemsnit knap 80 øre. Det er billigt i forhold til andre kort, og det er penge, som p.t. betales af detailhandlen, uden at forbrugerne kan se det. Til sammenligning koster et Mastercard 1,0-2,5 pct. pr. transaktion, som nogle butikker vælter direkte over på kunderne.

I alt vil det udløse en milliardregning til detailhandlen og i sidste ende til forbrugerne, hvis Dankortet helt eller delvist erstattes af Mastercard, viser beregninger fra konsulentfirmaet PlusCON. Her har seniorpartner Henning N. Jensen været en nøgleperson i flere af de centrale forhandlinger.

»Det vil udløse årlige meromkostninger på mellem to og 3,5 mia. kroner til forretningerne og i sidste ende til kunderne ved at lukke Dankortet og overgå til Mastercard og Mastercard Debet,« siger Henning N. Jensen, som oplyser, at de indtægter vil blive delt mellem de banker, der henholdsvis udsteder og indløser kortene, og Mastercard selv.

Med andre ord kan det betyde en ny guldrandet forretning for bankerne.

Milliardregningen til forbrugerne bekræftes af direktør i Dansk Detail, Jens Birkeholm, som også har været med til forhandlingerne om Dankortet siden 1999. Han er på den lange bane bekymret for Dankortets fremtid efter et salg af Nets.

»Et skifte fra Dankortet over mod internationale kreditkort vil koste detailhandlen milliarder, som i sidste ende vil skulle betales af forbrugerne. Derfor vil vi gerne køre videre med Dankortet,« siger han.

I Dansk Erhverv er man også bekymrede over salget af Nets, men særligt for, om det bliver endnu værre med priserne på det mindre regulerede område for betaling med Dankortet på internettet og med monopolet Betalingsservice, som ligeledes ejes af Nets, forklarer markedsdirektør Henrik Hyltoft i Dansk Erhverv:

»Når du får en ny ejer af Nets, er det helt afgørende, at bankerne støtter Dankortet, og bankernes svar kan godt blive klarere. De jagter jo markant mere indtjening.«

Danske Bank har udtrykt sin opbakning til Dankortet, mens Berlingske Business har beskrevet, at Nordea har været mere tøvende. Nu kommer Nordea-direktør Anders Jensen imidlertid med et mere klart svar.

»Vi bakker fuldt og helt op om alle produkter i Nets-infrastrukturen, om Dankortet, NemID og så videre, som man har udtrykt fra starten fra Nets-formandens side,« siger Nordea-topchef Anders Jensen, som dog allerede nu tilbyder sine nordiske kunder Mastercard som andre banker.