Gigantopgør om tennissko afværget

De to tyske fabrikanter af sportstøj og -sko, Adidas og Puma, er igen oppe at toppes - selv om de er grundlagt af to brødre.

Foto: LUKAS BARTH. Adidas har igen været på kollisionskurs med Puma, selv om de to koncerner er grundlagt af brødre. / AFP / LUKAS BARTH
Læs mere
Fold sammen

Adidas har netop undgået et juridisk slagsmål mod sin ærkefjende Puma om en af Adidas' bedst sælgende tennissko nogensinde. Puma havde ifølge Bloomberg truet med et sagsanlæg for at få nedlagt et forbud mod salget af en ny version af skomodellen Stan Smith - opkaldt efter den amerikanske tennisstjerne af samme navn.

Den hvide og grønne sko blev introduceret for mere end fire årtider siden, og Adidas har solgt flere end 50 millioner eksemplarer i 2015.

Ifølge Puma mindede den nye version dog for meget om et Puma-design med patent, men en talskvinde for retten i Braunschweig, Tyskland, oplyser, at skoen efter rettens opfattelse adskiller sig fra Pumas sko.

Puma klagede specifikt over, at en version af skoen kaldet Boost er monteret med en nyudviklet super-elastisk sål.

»Puma tilbagetrækker i dag sin anmodning om et forbud efter domstolens udtalelser, men fastholder, at konkurrentens sko ligger inden for det område, der er omfattet af beskyttet patent,« hedder det i en udtalelse fra Puma.

Det truende retsopgør er bare det seneste slagsmål mellem Puma og Adidas, som begge har rødder tilbage i 1920'erne, da brødrene Adolf og Rudolf Dassler grundlagde en skovirksomhed i Bayern. Det endte i uvenskab, og Rudolf grundlagde Puma i 1948, mens Adolf året efter grundlagde Adidas.

Et af de større skænderier mellem brødrenes virksomheder var i 1954. Fodbodstøvler med skrueknopper hjalp Vesttyskland med at vinde sit første verdensmesterskab, og begge virksomheder hævdede at være skrueknoppernes opfinder.

Både Adidas og Puma er stadig hjemmehørende i den lille bayerske Byen Herzogenaurach, selvom Adidas er langt større målt på omsætning end Puma, som hovedsaglig er ejet af det franske luksusmærke Kering SA.