Gigantisk vindmølleprojekt stadig uafklaret

Der er blevet givet kunstigt åndedræt til et stort norsk vindmølleprojekt på 1000 megawatt (MW) flere gange. Og nu lader ejerne tilsyneladende en beslutning blæse i vinden.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Energiwatch.dk.

For ifølge den norske avis Fosna Folket er beslutningen om projektets fremtid endnu ikke truffet, selvom ejerne havde givet sig selv frist til udgangen til september til en beslutning.

- Vi er forsinket, fordi vi ikke har fået alle de svar, der behøves for at kunne træffe en konklusion vedrørende den alternative udredning, siger Statkrafts informationschef Torbjørn Steen til avisen, mens han afviser at sige, hvilke svar der mangler.

Nu går den seneste plan ifølge Energiwatch.dk på, at der skal træffes en investeringsbeslutning i første kvartal næste år.

Og det er netop Statkraft, der har arbejdet på det store projekt gennem flere år. Men i starten af juni valgte det statsejede elselskab at droppe de potentielle investeringer i Fosen- og Snillfjord-vindparkerne, som var øremærket til Vestas-vindmøller.

Projektet blev dog ikke lagt dødt, da en Credit Suisse-fond og et par andre investorer meldte sig som interesserede i at overtage i hvert fald dele af planerne. Og Statkraft kom så på banen igen, førend det blev lagt død igen, kun for at blive genoplivet i et samarbejde med partnerskabet Sarepta Energi, skriver netmediet.

I en pressemeddelelse fra slutningen af juni fortalte Statkraft, at man sammen med fire norske medinvestorer skulle revurdere de potentielle onshore vindparker inden udløbet af september. Desuden skulle Statnett, som har ansvar for det norske elnet, have forlænget sin rettighed til projektet med mindst et år.

Statkraft har tænkt sig at beholde 50,1 pct. ejerandel i det samlede projekt, mens både Credit Suisse-konsortiet og mindst et andet norsk elselskab ser ud til at få del i ejerkredsen, skriver Energiwatch.dk.

Størrelsesmæssigt er der tale om 1000 MW, da der skal bygges op til 750 MW nord for Trondheimsfjorden og mindst 250 MW syd for samme.

Hos Vestas afventer man beslutningen, for i januar blev det meldt ud, at selskabet havde underskrevet en hensigtserklæring om at levere møller til de norske projekter, hvis de blev til noget. Den 4. juni lød det dog i en ny meddelelse fra vindmølleselskabet, at Statkraft havde trukket sin interesse.