Gigantisk vindmøllepark er DONGs største investering nogensinde

Glem oliefelterne og glem alle gaskraftværkerne. DONGs enorme Hornsea-park er den største investering, som selskabet nogensinde har lavet, og den runder formentlig 30 mia. kr.

Vindenergichef hos DONG, Samuel Leupold, har netop været med til at foretage den største investering i DONG Energys historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ude hos DONG på Nesa Allé i Gentofte gav bestyrelsen tidligere i dag grønt lys til at investere i Hornsea-vindmølleparken, der skal levere strøm til lidt mere end en million husstande i Storbritannien, når den står færdig i 2020.

»Det er diamanten i vores portefølje,« siger direktør for Wind Power i DONG, Samuel Leupold

Hornsea bliver den største vindmøllepark i DONG, og hos energiselskabet fejrede man beslutningen med et stykke kage. Også direktøren for Wind Power.

»Men jeg er nok lidt mere typen, der føler tyngden fra ansvaret,« griner den schweiziske direktør, »Så vi startede ikke på en helt vild fejring, for det er først nu arbejdet begynder.«

Og hvilket arbejde det bliver. Hornsea er med sine 1,2 GW dobbelt så stor som den største, nuværende havvindmøllepark, London Array, og det illustrerer investeringbudgettet også.

»Hornsea er stor. Meget stor. Det er den største enkeltinvestering, som DONG Energy nogensinde har foretaget,« siger Samuel Leupold, der dog ikke vil ud med et eksakt tal.

I 2013 investerede DONG dog lidt over 16,4 mia. kroner i to tyske vindmølleparker, der tilsammen var på 582MW. Tyskland og England er ikke 100 procent sammenlignelige, og det er 2013 og 2016 heller ikke, men de unøjagtigheder til side, så giver Berlingskes lægmandsregnestykke en investering på 33,8 mia. kr. i Hornsea.

En investering af den slags er til at tage at føle på i DONG regi. Den samlede investering i det store Hejre-felt, som DONG ejer 60 pct. af er for eksempel på 12 mia. kroner.

Hornsea bliver som nævnt den største af sin slags, når den er færdigopført, og det betyder meget, forklarer Samuel Leupold.

»Prisen på havvind kommer ikke ned på grund af tid, men på grund af volumen. Ved at bygge stort får man meget store synergier, så vi hilser store vindmølleparker velkomne,« siger Leupold.

Hornsea er det vigtigste skridt på vejen mod DONGs mål om at have opført 6,5 gigawatt i 2020, som energiselskabet meldte ud allerede i 2013. Disse udmeldinger skabte sikkerhed hos underleverandører for, at der ville være et marked i fremtiden at investere i. Men om man ser DONG en udmelding på samme måde efter 2020 er tvivlsomt.

»Vi er på vej ind i en ny markedsfase, hvor alle projekter afgøres i udbud. Og i så konkurrenceudsat et marked, tror jeg ikke, at der er så stor appetit på at tale om fremtidige planer,« siger Samuel Leupold.