Gigantisk underskud: Illum har for sjette år i træk hul i kassen

Illum har de seneste seks år haft et samlet underskud på 380 mio. kr. Dermed har stormagasinet indtil videre været et dyrt bekendtskab for de thailandske ejere, der købte Illum i 2013.

Stormagasinet Illum har været et dyrt bekendtskab for dets thailandske ejere. De seneste seks år er det samlede underskud løbet op på 380 mio. kr., viser det dugfriske regnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Pengene fosser endnu en gang ud af kassen i Danmarks mest luksuriøse stormagasin.

På trods af en lille vækst i omsætningen i 2018 har Illum et underskud på driften på 113,3 mio. kr. mod et underskud på 115,4 mio. kr året før.

På bundlinjen er der et minus på 98 mio. kr. Dermed har Illum haft et samlet underskud på 380 mio. kr. de seneste seks år.

Det viser et dugfrisk regnskab.

Det eksklusive er kendetegnende for den strategi, som stormagasinet har lagt for dagen, siden thailandske Central Groups italienske datterselskab La Rinascente købte det danske stor­magasin i 2013.

Illum med adresse midt på Strøget har de seneste år været igennem en større ombygning, der har kostet mere end en halv milliard kroner. I 2018 har Illum investeret 24 mio. kr. i ombygningen.

Da planerne blev fremlagt, kaldte administrerende direktør Jeanette Aaen det for en satsning i »den helt eksklusive ende«, og luksusbrands som Tiffany & Co., Mason Christian Dior, Sandro og Maje er i regnskabsåret rykket ind i Illum, mens stormagasinet i 2018 har åbnet tre livsstilsuniverser i form af et område med luksusmærker til mænd samt et område med profilerede sportbrands.

Derudover har stormagasinet i 2018 åbnet Illum Underground i kælderen. Kælderen er nu en stor foodcourt med en masse restauranter samt en Irma. Foodcourten er erstatningen for det italienske madmekka »Eataly«, der skulle være Illums våben i kampen om Københavns kulinariske gastronørder, men som Illum i 2018 måtte lukke efter blot et år.

Omsætning er steget

Omsætningen er i regnskabsåret steget med to pct. til 707 mio. kr.

»Den stærke præstation skal ses i lyset af, at vi på flere etager har været delvist lukket på grund af ombygninger samt et faldende detailmarked,« skriver ledelsen i ledelsesberetningen.

I 2018 er 99 pct. af aktierne i Illum A/S solgt til et andet af de thailandske ejeres selskaber, CRC Luxembourg S.á.r.l., skriver Illum i ledelsesberetningen. Hvorfor Illum er flyttet til et andet selskab, fremgår ikke af regnskabet.

Illums ejere har i 2018 måttet konvertere 186 mio. kr. gæld til aktiekapital. Det efterlader en egenkapital på 97 mio. kr.

Ifølge Illums topchef, Jeanette Aaen, går alt efter planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Thailandske Central Group, der ejer 4.970 butikker og mere end 115 stormagasiner, shoppingcentre, restauranter og hoteller verden over, omsatte i 2017 for knap 67 milliarder kroner.

Central Group er en familieejet virksomhed, hvis stifter, Tiang Chirathivat, åbnede sin første butik i Bangkok i 1950erne. 70 år senere er virksomheden blevet den største retailer i Thailand og beskæftiger i dag 80.000 mennesker på verdensplan.

Direktør i 2017: Alt går efter planen

Direktør Jeanette Aaen har ikke ønsket at stille op til interview.

I forbindelse med regnskabet for 2017 sagde hun til Berlingske, at alt går efter planen, og at det er omverdenen og medierne, som ikke forstår, hvordan det hele hænger sammen.

Dette fordi Illum består af driftsselskabet Illum A/S, som regnskabstallene i denne artikel kommer fra, samt ejendomsselskabet Illum Østergade 52 ApS, der ejer ejendommen på Strøget, som Illum ligger i.

»Fra driftsselskabet til ejendomsselskabet betaler man husleje, og jo større husleje, Illum betaler, jo større underskud får man i driftsselskabet,« sagde hun.

Illum-ejerne ser altså deres investering i Danmark som én samlet forretning, selv om den er fordelt på to selvstændige selskaber. Og samlet set er det ifølge Jeanette Aaen altså en god forretning, fordi de samlet har givet overskud på grund af ejendomsselskabet.

Overskuddene før skat er dog inklusive store opskrivninger af ejendommen, som Chirathivat-familien købte i 2015.

Opskrivninger er imidlertid ikke det samme som indtjening eller penge i kassen. Det er først den dag, ejendommen sælges, at en opskrivning af ejendommen omsættes til indtjening og dermed kontanter. Og hvis man korrigerer de førnævnte overskud for opskrivninger og dermed ser på den reelle drift og indtjening, har der været underskud på bundlinjen i to ud af tre år i 2015-2017.

Illum har endnu ikke offentliggjort 2018-regnskabet for ejendomsselskabet.